APOTHEEK
 


 
Markt met apotheek Snuif,  ca 1895....
 

 

De oude Apotheek van Snuif op de markt komt regelmatig op deze en andere sites over Enschede voorbij. Naast die ene fraaie foto die we nu wel allemaal zullen kennen, zijn er van het betrekkelijk smalle pandje bijna geen echt oude foto’s bekend. Vaak wordt het door een boom aan het oog onttrokken of het staat er net niet bij op.
Omdat mijn eerste persoonlijke kennismaking met een aantal leden van Oud-Enschede in dit pand plaatsvond, heb ik ter ere van het passeren van de 5000 ledengrens na enig zoeken toch een tamelijk oude foto gevonden waarbij ik het niet kon nalaten met een kort rijmpje deze vondst te verluchtigen.


APOTHEEK
Was de maag vroeger van streek,
Ging men naar deze apotheek.
Want tegen ongemak en pijn,
brouwde Snuif een medicijn.


Is er behoefte aan een break
Kom naar die oude Apotheek.
Nu staat ook bij “de Pimpelaar”,
een “helend” drankje voor ons klaar.Op de foto (boven) zien we het smalle gebouwtje met het fraaie geveltje, rechts naast de grote villa. Apotheker Snuif betrok het in 1895 en beheerde het tot hij in1929 overleed. Snuif was zeer begaan met de geschiedenis van Twente en verzamelde veel gegevens die na zijn dood werden gebundeld en uitgegeven als “Verzamelde Bijdragen tot de Geschiedenis van Twenthe” Op de foto lijkt het me nog geen apotheek dus zal deze van voor 1895 zijn. In de grote voormalige villa van Helmich van Heek, zat in mijn jeugd een winkel voor kinderwagens etc., nu Blue Sakura, dan naar links de Menistenstraat, het pand met geveltje was vroeger een winkel van Sinkel, genaamd “de Zon” later café Monopole, nu Proeflokaal België. Daarnaast het vroegere Poort van Kleef toen limonadefabriek en bottelarij Barské en uiterst links het huidige Aspen Valley, vroeger stadsvilla van H.A. van Heek die in de zomer op het buitengoed Pathmos woonde. Voor zover ik me kan herinneren heeft in het Apothekerspand ook Mazeland met zijn handel in hengels en ander visgerei gezeten.
Nu is het café de Pimpelaar, (“ons zelfbenoemde clubhuis”)
 

 Oude Markt met pandje naast apotheek Snuif, ca 1870....
 Oude Markt 9 (vroeger nog Haverstraat)
met apotheek Snuif...