APRILNIEUWS  2015
 

 

 





HAASJES



Met Pasen werden ze nog geknuffeld en waren we blij met de eieren die ze brachten.
Een paar weken later wordt er meedogenloos op ze gejaagd terwijl ze een vrolijk lentedeuntje spelen.
De een wordt neergeknald, de ander sterft van verdriet…. De wereld is hard…




Luister en zing mee bij NOSTALGIE”



 

 




KAARTJE….

Uit de krochten van het Internet doken we dit fraaie kaartje op van wat toen heette; het “Steern Fenne” Het komt uit begin jaren dertig toen het nog onder de gemeente Lonneker viel.
Interessant zijn de namen van de grond en huiseigenaren die er op staan. Wie kent ze nog?
Volgens ons staat ook de vader van Willi v.d. Berg erbij……

 









 

 




SCHOOLFOTO
                                     
Waar we uit eigen gelederen weinig foto’s en andere zaken krijgen, daar wordt ons soms vanuit de buitenwereld iets moois in de schoot geworpen…
Een prachtige foto van onze school in aanbouw in 1931 gebouwd door de gemeente Lonneker en bestemd voor de kinderen uit de toen nieuwe wijk Stevenfenne en omgeving. De Usselerschool was te klein en omdat de Pathmosschool in de gemeente Enschede lag mochten de kinderen daar niet naar toe..
In 1934 toen Enschede en Lonneker samen gingen werd ook de Stevenfenneschool een Enschedese school…

 









 

 




UIT MOEDERS TIJD

Tegenwoordig valt de TV in onze huiskamer niet meer weg te denken maar zoals deze foto uit de jaren 50 laat zien, heeft het fenomeen hier nog niet zo lang geleden haar intrede gemaakt. De huisgenoten zitten fijn op hun gemak met een kop koffie voor de buis en laten in opperste verwondering de beelden aan zich voorbij trekken. Behalve moeder, zij is altijd druk bezig want het huishouden gaat gewoon door en houdt voor haar nooit op..  
Ik herinner me nog goed dat bij ons, voordat de TV haar intrede deed, op doordeweekse dagen het huiselijk gebeuren altijd in de keuken plaatsvond. Spelletjes, huiswerk maken, luisteren naar de radio... we zaten en deden altijd alles aan de keukentafel.
Op zaterdagavond mochten we in de woonkamer en op de zondag waren we er ook, uitgedost en wel in ons zondagse kloffie.
Ook de maaltijden werden daar dan genuttigd. Moeder dekte de tafel met een wit damasten kleed en werd ook het zondagse servies met bestek uit het dressoir tevoorschijn gehaald.
Het interieur op de foto met meubilair, erkerraam en vitrage, vertoont wel enige vergelijking met dat van ons.
Met de komst van de TV  bij ons thuis in '58 of '59 (ik was een jaar of 13 - 14), kwamen we ook ’s avonds door de week wat vaker in de kamer en werden meerdere van onze activiteiten daar naartoe verplaatst..
Behalve die van moeder, zij gunde zich nooit tijd om erbij te komen zitten en bleef liever in de keuken met haar naai- en verstelwerkzaamheden.

 









 

 











RANJA MET EEN RIETJE

De favoriete drank uit onze kindertijd. Er was ook niet veel anders voor kinderen. De gazeuses zoals Exota of Cola en Fanta kwamen pas later.
We noemen tegenwoordig nog alle aanmaaklimonade Ranja. Maar eigenlijk is het een merknaam die zo is ingesleten dat men de limonadesiroop binnenkort opnieuw wil introduceren onder de oude naam.. Ranja kwam in 1920 op de markt en werd gefabriceerd door Polak in Groningen. Dit bedrijf maakte likeur en kwast (een drankje van warm water met citroen) tegen de verkoudheid. Men was ook de uitvinder van Grenadine, een limonadesiroop op basis van citroen, ananas, sinaasappel en frambozensap, bestemd voor volwassenen en geheelonthouders.
Ranja was een succesproduct dat vooral door een intensieve reclamecampagne bij oud en jong bekend en geliefd werd.










 

 




ELISABETHSTRAAT

Op de bijgaande oude krantenfoto staat Frederikastraat en dat klopt ook wel maar voordat de huizen rond 1959 rechts werden gebouwd was het nog de Elisabethstraat, een met kolengruis verharde zandweg die er al veel eerder was dan de Frederikastraat die pas eind jaren twintig begin jaren dertig werd aangelegd. De Elisabethstraat zal voordat ze in 1929 die naam kreeg een onderdeel zijn geweest van de Boswinkelweg ( nu deels Nederlandlaan) waarop ze aansloot en waar in onze jeugd een aantal grote boerderijen stond.
Ook de huizen aan de voormalige Elisabethstraat zijn ouder dan die aan de Frederikastraat. Drie panden door boeren gebouwd voor de verhuur stammen uit 1901. Gelukkig zijn er bewoners die hun blok nog redelijk in de oude staat hebben gehandhaafd en hier vinden we dan ook een gevelsteen of trouwsteen met het jaartal en de initialen van de eerste bewoners of eigenaars.

    

Gaan we terug naar de krantenfoto dan staat het eerste huis rechts nog aan de Frederikastraat, het volgende blok van twee stond er al in onze jeugd. In het tweede huis woonde Jan Kroes (twee klassen lager dan ons).
                                                    
Op de foto heeft het pand een voortuintje, in onze tijd liep de beek er voor langs en moest men in eerste instantie over een plank en later over een betonnen duiker. Die beek kwam van de Broekheurnerweg bij Gery’s huis en liep achter de huizen van de Ypekemeule en Frederikastraat en over het land van Anderson langs naar het pleintje dat we vooraan op de foto zien. Het was een heldere beek waarin we visjes vingen. Maar op de plek die we zien kwam de smeerpijp van de Frederikastraat er in uit en werd het een open riool met  vies grijs-geel water. Ook het afvalwater van het huis van Jan Kroes verdween in de beek. De oudere huizen uit 1901 aan de overkant hadden toen nog een pomp en tonnetje.
Na het huis van Jan Kroes was er een open terrein tot aan de Haaksbergerstraat waar Johan en ik vaak voetbalden.
In 1958-59 werd het bebouwd en kwamen er huizen op te staan. Wel aardig om te vermelden is dat in het vierde huis van rechts meneer Fokkens kwam wonen.
Ik kwam er een keer langs en schrok in eerste instantie toen ik hem bezig zag in de voortuin.
Ik groette vriendelijk maar hij keek op noch om en zei niets terug.
Het bevestigde nog maar eens dat het een norse en onvriendelijke man was. Ik had een haat-liefde verhouding met hem. Hij sloeg er bij mij lustig op los met liniaal en aanwijsstok en kon me zo verrotschelden dat ik in deze tijd een zielenknijper nodig had gehad om geestelijk weer in het reine te komen. Aan de ander kant heb ik bij hem mijn beste rapporten gehaald met zelfs een negen voor aardrijkskunde. Toen hij bemerkte dat ik daar al veel van wist, kreeg ik vaak een beurt en dat leverde natuurlijk punten op….
Jammer toch; ik had hem toen graag nog eens gesproken. Hij zal zijn capaciteiten wel hebben gehad want nadat hij ons als vierde klas had  afgewerkt, werd hij hoofd van de 2e Prinsenschool en dat was wel een school met prestige en van standing….
 

 

 




AAPJE


Voor de puzzelliefhebbers dit keer een klassikale Vertelselplaat
van Cornelis Jetses
die we nog kennen uit onze 1e klas
De plaat behoort bij Hoogeveen’s nieuwe verbeterde Leesplank uit 1932, waarmee generaties Nederlandse kinderen leerden lezen: aap, noot, mies, wim, zus, jet....  

(Her)kennen we de figuren nog?
Ze staan er allemaal op..


Wij wensen veel puzzelplezier...


 



 

TOP

HOMEPAGE