AS......

 

 

 "Gelukkig heb ik het behang nog"....
 

 

Vandaag weer een fraai schilderij van Hans Scholte in ’t Hoff waarin hij zijn zorg met ons wil delen over de dramatische teruggang van de vogelstand. Diverse soorten komen steeds minder in ons land voor. Een van de oorzaken is de monocultuur in de landbouw. Waar vroeger de boer afwisselend rogge, aardappels, bieten en haver verbouwde, zien we nu alleen nog mais terwijl de voorheen ruige weilanden worden ingezaaid met soorten gras die geen plaats bieden aan bloemen en ander kruid waardoor ook insecten verdwijnen. Zelf werken we er ook aan mee. De tuinen waar onze gevleugelde vrienden ooit volop scharrelden worden voor het gemak steeds vaker geplaveid met tegels of kunstgras terwijl heggen waar werd genesteld worden vervangen door schuttingen.
Op het schilderij zien we een jonge vrouw die vanuit haar woning op de Helmerhoek richting Usselo kijkt.
In de verte is nog een Usseler boerderij met wat groen te zien maar donkere wolken pakken zich samen boven de Es en hoe dichter we de stad naderen, hoe schraler en onvruchtbaarder de grond. Haar naaktheid geeft haar onzekerheid en machteloosheid weer voor wat ons te wachten staat. Alle ellende waarvoor ze bang is, zoals de opwarming der aarde en het verdwijnen van de vogels balt zich samen in de vogelverschrikker die op weg is zijn taak met succes af te ronden.

Links van haar zien we een muur bekleed met behang waarop bonte vogels zijn afgebeeld, een metafoor voor een toekomst waar ons nageslacht veel vogels alleen nog zal kennen van foto’s en films. De vrouw kijkt ernaar en denkt met enig cynisme; “Gelukkig heb ik het behang nog” en zo heeft Hans zijn schilderij dan ook genoemd.


AS…
As de zee stig tot ‘n heugte
dat he brekt deur diek en duun,

as Easnke kaampt met slimme dreugte
en gèn bleumke bleuit mear in de tuun,

As de weenters nooit mear koald bint,
en ’t gèf nich langer stamppot moos,
as de essen nich mear goald sind,
en de boer is werkeloos.

As de wei nich langer greun is
deur al ’t asfaalt en beton
as zölfs ’n gieteling beteun* is
umdat he nich mear nustel’n kon,

As ok de vöggel goat bezwiek’n
en dat is al an de gang,
köw allennig nog mear kiek’n
noar oons vöggelkesbehang…


( *beteun is Twents voor schaars, zeldzaam)Ons schilderij en rijmpje hebben niet als doel ons een depressie aan te praten.... Ze schetsen slechts toekomstbeelden als we er niets aan doen... Ook in mijn tuin is nog volop vogelleven te bespeuren dat even wordt verstoord als de eekhoorn op zijn vaste ronde een deel van de nootjes op komt eisen...... Als we onze tuin aantrekkelijk voor vogels houden, dragen we een heel stuk bij. En voor wat alle doemscenario's voor de wereld betreft.. Er blijft altijd hoop. Want waar de mens de mogelijk heeft om met zijn unieke hersens zaken te bedenken die het leven op aarde kunnen vernietigen, is hij met dezelfde hersens in staat een oplossing te vinden om dit te voorkomen...... We moeten het alleen willen...


 

 De Bijenhoek - Oude Dijk- hoek Boswinkelbeekweg  (foto juni 2015)