BARNUM & BAILEY

 

 



 

 





Woensdag 4 september 1901 was een bijzondere dag voor Enschede.
De stad smaakte de grote eer “The greatest show on earth”, het wereldberoemde circus van Barnum & Bailey hier voor één dag te mogen verwelkomen. Maanden van te voren had men door aanplakbiljetten en advertenties in de krant de mensen al voorbereid op het feit dat men iets zou gaan zien wat men nog nooit had gezien. Het Amerikaanse circus maakte een tournee door Europa die in Engeland was begonnen.
Vanuit de haven van Hamburg, de enige haven waar men in Europa de spoorwegwagons waarmee werd gereisd vanuit de boot op de rails kon krijgen, begon men in Groningen, daarna Leeuwarden en Zwolle en dan onze stad. De gemeente had de pas nieuw aangelegde voetbalvelden op het Volkspark als standplaats aan gewezen. Dat moest ook wel want de grootste tent alleen al nam de ruimte in van anderhalf voetbalveld. Daarnaast was er een restauratietent voor het personeel waar 600 mensen tegelijk konden eten en dan nog het grote aantal woonwagens, tenten voor onderhoudswerkzaamheden en kooien voor de dieren.
In alle vroegte kwam de eerste trein met wagons van elk 20 meter lengte met daarop de circuswagens, achter het station aan. Er zouden er nog drie volgen met in totaal 67 wagons.
Ondanks het vroege uur was de stad uitgelopen en dromden massa’s mensen samen langs de route die van de goederenafhandeling achter het station via de Hengelosestraat, de Haaksbergerstraat en de Emmastraat naar de ingang van het Volkspark liep op de plek waar later Denneboom zou komen.
Schoolkinderen hadden vrijaf en sommige bedrijven begonnen later om de mensen de gelegenheid te geven het spektakel te aanschouwen. Men keek zich de ogen uit. Honderden verschillende grote en kleine dieren waaronder 150 dressuurpaarden, 20 olifanten, kamelen, giraffen en zebra’s paradeerden aan de hand van hun verzorgers aan jong en oud voorbij terwijl leeuwen, tijgers en beren vanachter de tralies menigeen deden huiveren. En dan hebben we het nog niet eens over de 220 zware Belgische paarden die de indrukwekkende bijna eindeloze karavaan van zware wagens moesten trekken. Sommige met een span van zes of acht paarden. Het was voor de pas geplaveide Emmastraat op sommige plekken teveel. Regelmatig vlogen de klinkers uit de straat en zakten de wagens weg. Geen nood, een extra span paarden ervoor en door ging het richting Volkspark waar het bij de ingang helemaal een drekpoel was. Een van de wagens moest er door 32 paarden met hulp van een olifant losgetrokken worden, een attractie voor de kijkers op zich…
Daar aangekomen, vond een staaltje efficiëntie plaats dat in de stad nog niet eerder was vertoond.
Precies op de minuut en de centimeter zorgden de ca. 1100 man personeel en artiesten ervoor dat de reusachtige tent met drie pistes, twee podiums en een ellipsvormige renbaan voor klassiek Romeins wagenrennen met alles erop en eraan om twee uur klaar was voor de middagvoorstelling.
De toegangsprijzen varieerden van 60 cent tot 4 gulden en er was plek voor zo’n 13000 toeschouwers die zich op weg naar hun plaats in een voortent eerst vergaapten aan een rariteitenkabinet met de mismaakte medemens. Vrouwen met volle baarden, een Siamese tweeling, een wandelend skelet, de grootste man en de kleinste vrouw ter aarde, een man die het vel van zijn rug over zijn hoofd kon trekken, een jongen met een hondenkop, een man met een steen op z’n hoofd waar je naar harte lust met een hamer op mocht slaan, degenslikkers, dwergen enz.
Dan kwam je in de arena waar je niet wist waar je als eerste of laatste moest kijken. Op vijf plekken werd tegelijk opgetreden waarbij dierenshows, acrobaten en capriolen makende clowns elkaar in een razend tempo opvolgden terwijl in de nok de trapezewerkers stuntten, het Romeinse wagenrennen in volle gang was en het orkest vrolijke muziek liet horen……. Dan ineens een daverende knal en daar vloog een man, afgeschoten door een kanon, door de tent……Er ging een zucht van verlichting door het publiek toen hij veilig in een net werd opgevangen.
Om 19 uur vond de avondvoorstelling plaats met weer dezelfde sensaties. Maar achter de schermen was men alweer druk met de afbraak. Terwijl de acrobaten en de clowns nog bezig waren, stonden de dieren alweer op het station. Toen de voorstelling om 21.15 was afgelopen waren de meeste tenten al weg. Even na middernacht vertrok de laatste van de vier treinen richting Deventer.
Nog maanden werd er, of je nu binnen was geweest of niet, nagepraat over het circus waarbij menigeen voor het eerst van z’n leven exotische dieren in levende lijve had gezien…..
Het heeft nog enige tijd geduurd voordat de Emmastraat weer begaanbaar was en de eerste voetbalwedstrijden op het Volkspark konden worden gespeeld, maar het was meer dan de moeite waard geweest. Zeker ook voor de middenstand, vooraf gecontracteerde bakkers, slagers en leveranciers van hooi en stro, beleefden een uitputtende maar goed betaald etmaal terwijl de vier locomotieven voor de spoorwegen goud verdienden door het circus meer dan een maand lang door het land te trekken.
Ondanks dat het circus zich in de loop der jaren aan de tijdgeest aanpaste liep de belangstelling terug. En toen door een proces van dierenactivisten in 2016 de dieren moesten verdwijnen, liepen de toeschouwersaantallen zo terug dat men in 2017 genoodzaakt was de tent na 146 jaren te sluiten.




 

 




Aanplakbiljet...
 

 




Pronkwagen getrokken door 40 paarden...