COÖP BOEKELOSE MELKINRICHTING

 

 

 




Coöp Boekelose Melkinrichting
 

 





C
OÖP BOEKELOSE MELKINRICHTING

Allemaal het glaasje melk bij het ontbijt genuttigd?
In het kader van de door Alja ten behoeve van de dorpen en het buitengebied van de stad gevorderde aandacht en ruimte volgt hier een nog niet eerder geplaatste foto van de Coöp Boekelose Melkinrichting.
Deze melkfabriek werd begin vorige eeuw onder leiding van een van de van Heeks die op het Stroot woonde, opgericht door de gezamenlijke boeren uit Usselo, Broekheurne, Boekelo, Rutbeek en Twekkelo omdat men o.a. de dagelijkse ritten naar de fabriek aan de Kottendijk in Enschede te ver en te tijdrovend vond.

                    
                                                            Een melkrijder op weg naar de Boekelose...

De Boekelose in bedrijf.... Had men in eerste instantie alleen klanten in Boekelo en onder de boeren zelf, toen de stad Enschede zich uitbreidde richting Usselo, mocht men ook de wijken Stevenfenne en Stadsveld bedienen. Omdat het vanuit Boekelo voor
de melkventers te ver was naar deze wijken, werd eind jaren twintig aan de Frederikastraat (zijstraat van de Haaksbergerstraat) een filiaal gebouwd van waaruit de melkboeren hun klanten dagelijks van melkproducten konden voorzien.


                  
                                                               De Boekelose Coöperatieve Stoomzuivelfabriek - binnen


Aanvankelijk bestond dit filiaal slechts uit een stalen open loods met een kleine koelcel. Aan de achterkant was er ruimte om de paarden te stallen en aan de voorkant een kleine weide voor de paarden waar wij vaak voetbalden....De melk en andere zuivelproducten werden dagelijks in alle vroegte door een vrachtauto van de Boekelose bij de loods aangeleverd. De losse melk zat op de auto in de tank die we op de eerste foto voor de fabriek zien staan. Vanuit die tank werden de tanks van de melkboeren gevuld. Toen het Stadsveld groter werd en ook het Boswinkel werd gebouwd, moest men zich aanpassen. Paard en wagen verdwenen en maakten plaats voor elektrische wagentjes en de loods werd uitgebreid met een grote koelruimte en een dienstwoning voor de filiaalchef Johan Nijhuis die door ons Johan van de Melkloods werd genoemd. Helaas heb ik geen foto van die oude loods. Deze is van de nieuwe die na de opheffing van de melkfabriek nu als pakhuis wordt gebruikt.
In de "toren" op het gebouw zat de opslagtank voor de losse melk
.

                  
                                                        
Voormalige melkfabriek in de Frederikastraat, nu een pakhuis

 

 



Gerrit als melkboerhelper bij het filiaal van de Boekelose melkinrichting
in de Frederikastraat; ca 1949..

 

 
 




MELKFABRIEK

We herinneren ons allemaal nog wel de melkboer. Eerst met paard en wagen later met de elektrische wagentjes. Ze zijn uit het straatbeeld verdwenen..... Voor 1884 kwamen de echte BOEREN uit Lonneker nog bij hun eigen klanten in de stad langs met een juk waaraan twee bussen melk. Daar bracht B. Dalenoord( wat komen we die naam toch vaak tegen in oud-Enschede), bakker en ook al uitbater van een margarinefabriek aan de Gronausestraat/ hoek Lipperkerkstraat, verandering in. Hij richtte de Enschedese Melkinrichting N.V. op die met venters werkte en een melkkarretje met melkvat zoals op de foto afgebeeld. Het wagentje kon voor de verre afstanden ook getrokken worden door een hond.. Of het allemaal zo hygiënisch was? Maar goed ook mijn moeder moest de losse melk voor gebruik nog koken. (lekker dat dikke vel) In 1896 nam de toen nieuw opgerichte Coöp Lonneker Melkinrichting de zaak die intussen naar de Molenstraat hoek Kloosterstraat was verhuisd, over.
In 1901 werd de nieuwe moderne fabriek aan de Kottendijk in gebruik genomen.

                                   
                                               
Enschedese Melkinrichting N.V. ... melkkar (dalenoord)
 

       

          
                 De Coöperatieve Melkinrichting en Zuivelfabriek te Lonneker a.d. Hengelosesedwarsstraat



 

 



Melkboeren bij Lonneker melkfabriek, Raiffeisenstraat..

 


Lonneker melkkar ca. 1950..