AAN ENSCHEDE, NA 50 JAAR...

 

 

 




Het Torenschooltje dat na de brand van 1862 niet meer is opgebouwd..
 

 





ENSCHEDE HUILT…
Het prachtige gedicht van Willem Wilmink zagen we de afgelopen dagen al enkele keren voorbij komen    op verschillende Enschede sites. Dat kon ook niet anders want op de 13e mei  is het alweer 19 JAAR geleden dat Enschede getroffen werd door de  verschrikkelijke vuurwerkramp waarbij de hele woonwijk Roombeek  met de grond gelijk werd gemaakt.  Daarbij waren 23 doden te betreuren en ca. 950 gewonden.  
De gebeurtenis gaf aanleiding om ook weer even terug te zien naar de grote brand van Enschede in 1862 die vorige week dinsdag op 7 mei alweer honderdzevenenvijftig jaar geleden was , en die toen een groot deel van de binnenstad in de as heeft gelegd.
In een oude Tubantia van 4 mei 1937, 75 jaar na de brand, vond ik een prachtig gedicht van ene heer J.M. Vorstman dat op 6 mei 1912 met de 50-jaar herdenking ook in de krant was gepubliceerd.
Hij beschreef destijds hoe Enschede herrees “Als een fenix uit zijn asch”, dat meteen ook van toepassing voor de Roombeek is, als we bekijken wat een prachtige wijk het weer het geworden is... 
Ik was het gedichtje nog nergens eerder tegengekomen en vind het nu een mooie gelegenheid om het met jullie te delen.

Op de foto boven het schilderij van Lambertus Bruna dat een indruk van de brand weergeeft, op de Markt met kerk en het torenschooltje dat tegen de toren was aangebouwd.
Na de brand van 1862 is de school niet meer opgebouwd.


                          



Aanvulling van Arie Nieterink, medelid van Oud Enschede; 
Dr. Johannes Marinus Vorstman, predikant, geboren 26 april 1832 te Rotterdam, overleden 9 juli 1917 te Zutphen.
Was van 1861-1885 predikant der Ned. Herv. Gemeente te Enschede en als zodanig geliefd en geacht. Heeft veel voor de burgerij van Enschede gedaan, was bij de stadsbrand van 1862 in diverse commissies werkzaam om de nood der vele behoeftigen te helpen lenigen en sprak bij de 50-jarige herdenking daarvan in de Grote Kerk een gedachtenisrede uit. Was voorts één van de oprichters van de Volksbibliotheek, alhier (22 november 1926 voormalig Lonneker). 21 september 2004 de naam Vorstmanstraat gewijzigd in Vorstmanplantsoen.



 

 



De toren van de grote kerk met nog afdrukken waar
 het Torenschooltje gezeten heeft...