DE VELE WEGEN DIE NAAR BROEKHEURNE LEIDEN...

 

 

 




Schilderij Broekheurne van H.E. de Groot...
 

 

 





In het depot van de Oudheidkamer Twente bevindt zich dit schilderij van H.E. de Groot.
Een ruw op het doek gezette zandweg met karrespoor, diep ingesleten tussen de heidevelden.
Ik vind het prachtig, de grove penseelstreken die de schilder gebruikte om het voor ons vast te leggen, passen precies bij de woeste leegte die het landschap rond Enschede kenmerkte.
Hij schilderde het in 1906 toen de verstedelijking al opgang was gekomen.
Maar waar is dit? De Oudheidkamer omschrijft het als Broekheurnerweg te Enschede.
Dit waag ik te betwijfelen. In 1906 was de Enschedese Broekheurnerweg niet veel langer dan die van nu. Ze liep vanaf de Haaksbergerstraat na de fabriek van Jannink schuin naar links en eindigde bij de grens met Lonneker even voorbij de huidige IJssalon van bakker Heinink..
Ze kreeg die naam pas na 1899. Voorheen was het de Ypkemeuleweg en daarvoor noemde men het Aardappelkelder waarmee hoogstwaarschijnlijk de daar gelegen voorraadkelder van de Veldkamper boeren werd bedoeld. Ook fluisterde men dat het een geheime munitieopslagplaats was.
In ieder geval lijkt me het schilderij daar niet te zijn gemaakt. In 1906 stond Jannink er al en waren er al huizen gebouwd. Het zou wel kunnen dat het de Broekheurnerweg in de gemeente Lonneker was.
Het kleine Enschedese stukje sloot hier op aan. Deze weg liep toen helemaal door tot de Riethermsteeg in het Broekheurne waar zeker zo’n landschap te zien was. Pas in 1936 werd het gedeelte bij Tuindorp Broekheurne na de kruising met de Broekheurnerrondweg officieel Geessinkdiek, later Geessinkweg genoemd.
Ik weet niet welke motieven er voor de gemeente achter zaten maar men heeft het nodig gevonden deze oeroude uitvalsweg die ik op een kaartje uit 1832 al aantrof als Broekheurnerweg ( weg van Enschede naar Alstede) in stukken te knippen….. Fietsen jullie even mee langs de oude route?
We beginnen vanaf de Haaksbergerstraat na Jannink met het korte stukje Broekheurnerweg. We steken de Getfertsingel over en dan wordt het de Burg. Van Veenlaan. Nu gaan we rechts en nemen een tipje van de Zuiderstraat mee. Bij bakker Heinink naar links wordt het de Weth. Elhorststraat, vervolgens bij de Ypkemeulestraat is het opeens de Weth. Gerbertstraat die even later weer aansluit op de Burg. van Veenlaan om ten slotte te eindigen in de Hulststraat bij het tuindorp. Hier staken we vroeger over naar de Geessinkweg maar daarvoor moeten we nu eerst weer naar rechts over de Broekheurnerrondweg dan naar links de Geessinkweg op tot aan de Riethermsteeg……
Je zou zeggen jammer voor de historie van het Broekheurne dat deze weg ooit naar deze boerschap genoemd al kilometers daarvandaan eindigt op de Getfertsingel.
Maar we zijn nog niet klaar. Want wat vond ik, om het spannend te maken, op een kaart van de gemeente Lonneker uit 1868? Hier zien we wat we nu de Buurserstraat is, vermeld staan als Broekheurnerweg die helemaal doorliep tot in Buurse want ook dit gedeelte van deze weg dat in de gemeente Haaksbergen ligt wordt nog altijd Broekheurnerweg genoemd. Logisch want vanaf beide kanten kom je in het Broekheurne… Ook hier was het in die jaren nog woest en ledig en zou de schilder zijn inspiratie hebben kunnen opdoen.
Laten we de juiste locatie dus maar aan onze eigen fantasie overlaten en genieten van deze momentopname van het Enschedese buitengebied uit de tijd van onze grootouders en overgrootouders……Via deze vaak moeilijk begaanbare wegen reden de boeren op dinsdag met hun producten per wagen naar de Enschedese markt en weer terug. Een zware klus. Bij droogte was het mul en bij regen een modderpoel. Alleen bij zware vorst kon je over de hard bevroren weg wat sneller vooruit, maar te voet ging het nog altijd een stuk vlugger….
Ik kan er zomaar bij weg dromen, denkend aan het oude schoolliedje; “Een karretje op de zandweg reed” waarbij de voerman door de eentonigheid van het landschap en het lage tempo in slaap sukkelt en het thuiskomen aan de routine van zijn paard overlaat…. Het liep slecht af. 

                                                                                                                                            Riethermsteeg 

 

 



Broekheurnerrondweg met boerderij - nu Eikendaal..
 

 



Buurserstraat met kruising Broekheunering ca 1979..
 

 



Langs de Buurserbeek bij Captain Jack - vroeger Willie Flake....