BURG BENTHEIM

 

 




Schilderij van Jacob van Ruisdeal van de indrukwekkende Burcht
 

 








BURG BENTHEIM

Bij een vorige gelegenheid vertelde ik iets over mijn uitstapjes met vader naar de
Haarmühle.
Er is nog een fraai oord in “de Pruus” dat veel Enschedeërs trok en trekt en dat is de eeuwen oude geheel uit het plaatselijke zandsteen opgetrokken burcht van Bentheim. We zijn niet de enigen. Al in de 17e eeuw kwamen bekende kunstschilders als Jacob van Ruisdael naar hier om de indrukwekkende burcht op het doek vast te leggen…. ( zie foto)
Ook mijn eerste kennismaking met het machtige bouwwerk, was overweldigend.
Ik zal een jaar of acht-negen zijn geweest toen het eindelijk zover was. Vader had een jeugdvriend met wiens gezin we regelmatig omgingen. Oom Wim en tante Gerda hadden een dochter Jenny van mijn leeftijd die net als ik van tekenen, geschiedenis en oude (sterke) verhalen hield. Daaraan was bij onze vaders geen gebrek. Zo vertelden ze over hun eerste uitstapje als jongens met de trein vanaf Station Noord naar Bentheim en hun belevenissen daar in en rond de burcht. Jenny en ik dwongen de belofte af dat we er samen ook een keer naar toe zouden gaan. Nu was dat zonder veel lichamelijke inspanning fietsend niet makkelijk terwijl de mogelijkheid om met bus en trein te gaan op zondag teveel tijd in beslag zou nemen. Maar de voorzienigheid kwam ons te hulp. Oom Wim en tante Gerda besloten een Solex aan te schaffen, een luxe in die tijd die mijn ouders zich niet konden veroorloven terwijl moeder al geen held op de fiets was, laat staan op zo’n snel pleariezer…
Dus op een mooie zondag togen mijn ouders en ik in alle vroegte naar het huis van oom Wim om vandaar per Solex naar Bentheim te reizen. Vader nam de Solex van tante Gerda en Jenny en ik namen plaats op een met een kussentje opgevulde bagagedrager met onze voeten voorzichtig in de fietstassen want die boden ook plaats aan broodjes en fruit voor onderweg….De moeders bleven achter voor koffieleut en vrouwenzaken.
Het was een prachtige rit die ons via Oldenzaal, het golvende landschap rond de Lutte en Gildehaus naar ons doel voerde. Aan de grens moesten vader en oom Wim hun paspoorten laten zien, maar gelukkig hadden ze niets op hun kerfstok en tuften we vrolijk de Pruus binnen waar ons meteen opviel dat de huizen kleine ramen hadden en een puntdak. In Gildehaus genoten we van het prachtige uitzicht bij de molen waar om de wind goed op te vangen de bomen waren gerooid en vanwaar we heel in de verte de schoorsteenpijpen van onze geboortestad konden zien. Om er te komen moesten we trouwens bij de steile hellingen in het dorp wel van de Solex af want die kon het daar niet trekken. Geen nood, dat hoorde bij het avontuur. Na Gildehaus volgden we de weg naar Bentheim waar we om een bocht komend ineens zicht kregen op de hoog op de rots gelegen burcht. We stapten even af om het prachtige beeld in ons op te nemen. Het zal de plek zijn geweest waar ook Ruisdael heeft gestaan om z’n eerste schetsen te maken. Eenmaal bij de burcht aangekomen, wilden oom Wim en vader eerst even in het café Alter Bismarck voor de poort van het kasteel wat drinken, maar Jenny en ik waren zo ongeduldig dat er werd besloten onze dorst na het bezoek aan het van dichtbij nog reusachtiger bouwwerk te lessen. Tegenwoordig is er een museum, dat was er in die tijd nog niet en je mocht alleen de verdedigingswerken met de zware ijzeren kanonnen bezichtigen en de enorme Pulverturm (kruittoren) beklimmen. Het uitzicht bovenop de Turm was overrompelend, vader wees ons de toren van de Plechelmus in Oldenzaal die in de verte boven de boomkruinen uitstak.
We gingen in onze fantasie terug in de tijd waanden ons ridder en jonkvrouw…
Al in 1020 was er sprake van een Burg Bentheim die op de hoge rots gelegen de toegang tot het gebied Rheine en Lingen moest bewaken. Dat was een moerassig veengebied met maar enkele begaanbare wegen zodat men vanuit het kasteel de eventuele vijand altijd kon zien naderen. De burcht is in de loop der eeuwen door de graven van Bentheim diverse keren verstevigd en uitgebreid.

            
              
                                          De reusachtige vierkante Pulverturm met zijn vijf meter dikke muren werd rond 1515,
                                                               gebouwd tijdens het bewind van graaf Everwijn II, bijgenaamd; de Rijke en Wijze.
               

We daalden de stenen trappen van de Pulverturm weer af toen vader ons wees op een stapel oude kranten die er in een hoek lag. We hadden ze op de heenweg wel gezien maar er geen aandacht aan geschonken. Onze vaders hadden het spannendste tot het laatste bewaard. Bij de stapel kranten zagen we nu een vierkant gat met een rooster. Je kon er niets in zien. Vader rolde een krant op en stak die met een lucifer aan en duwde de brandende krant door de spijlen. Al brandend dwarrelde de fakkel de diepte in waar hij pas naar geruime tijd op de bodem belandde en doofde. Wat was dat?
Everwijn II was niet alleen een wijze maar ook een wrede heerser. Wat we zagen was een twaalf meter diepe kerker zonder verdere uitgang dan alleen het luik. Gestraften werden met een touw neergelaten en kregen het spaarzame voedsel ook zo aangereikt. Wie eenmaal in de duistere cel zat, werd waanzinnig of stierf een jammerlijke dood. We waren diep onder de indruk en er moesten natuurlijk nog een paar brandende kranten naar beneden.
Oom Wim vertelde dat het maar een haar (lontje) had gescheeld of het leger van Napoleon had de hele burcht opgeblazen. De lont ging onderweg uit doordat hij werd afgeklemd door een dichtgeslagen deur. De smeekbeden daarna van de Bentheimer bevolking om hun kasteel te sparen, deden generaal van Damme met de hand over zijn hart strijken.
Op het terras van de Alter Bismarck namen de vaders onder een halve liter Rolinck en wij genietend van Sprudelwasser onze belevenissen nog eens door waarna we de terugtocht aanvaarden die me langer duurde dan de weg er naar toe.
Dat kwam natuurlijk omdat we onze moeders graag verslag wilden uitbrengen van ons avontuur……. Jenny en ik hebben nadien nog veel museale tekeningen van de burcht gemaakt die helaas verloren zijn gegaan…..
Natuurlijk ben ik er vaker en ook onlangs nog geweest. De burcht is nog altijd imposant en de koffie en het bier smaken bij Alter Bismarck nog steeds goed maar die allereerste overweldigende indruk die het, mede door de Solexrit, destijds op mij maakte, heb ik nooit meer ervaren…..


 

 



Burcht met Pulverturm