DECEMBERNIEUWS  2014
 

 

 




KERSTBOOM..



Al in hogere kerstsferen?
Staat het “beumke” al? Haas, kip, kalkoen of konijn al in de vriezer of marinade?
We hebben een van de bekendste kerstliedjes uitgezocht om alvast in de stemming te komen.



Kijk en zing mee bij; “NOSTALGIE”




 

 




HET STEERNFENNEKEN

Van een enthousiaste volger van onze website kregen we deze notarisadvertentie uit 1913 toegestuurd. Hier worden een aantal percelen grond en huizen ter veiling aangeboden.
We zien dat het grootste gedeelte van wat we nu het Stevenfenne noemen en waar de meesten van ons zijn opgegroeid in 1913 nog uit heide en bouwland bestond. De Haaksbergerstraat en de Dennenweg vormden de grens tussen de toen nog aparte gemeenten Enschede en Lonneker. Pathmos was dus Enschede maar de St. Janschool en kerk lagen net als de Braker en het Stevenfenne in Lonneker. 
Grappig dat de officiële naam Stevenfenne toen niet werd genoemd maar Steernfenneke zoals onze ouders en grootouders het noemden..
Verder vallen de namen Lasonder en Willink op. Lasonder was een bekende grootgrondbezitter die het dierenasiel aan de Wilgenweg en de het kerkje op de hoek van de Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat aan de gemeenschap schonk. En zou Willink geen familie zijn van Bertus Willink wiens ouders aan de Haaksbergerstraat een motorzaak hadden waar later de IJssalon van Sambon kwam?
Wie meer weet mag het zeggen….
 







 

 




ADVERTENTIE

We moesten even aan het graven in onze geheugens maar ze zaten nog in een van de laatjes opgeslagen, De KWATTA-soldaatjes.
Op de z.g. manoeuvrerepen die je ook uit de automaat kon trekken stond een soldaatje afgebeeld. Had je er honderd bij elkaar gespaard dan kon je zo’n soldatenpoppetje afhalen…
Het is ons nooit gelukt zoveel repen te nuttigen, maar misschien heeft een van jullie zo’n Kwattasoldaatje gehad?


                      


 

 




HANDWERKEN...

Vanaf de 3e klas kregen wij, de meiden,  in het laatste uur van de dinsdagochtend handwerkles. Terwijl de jongens uit onze klas tijdens dit uur gingen korfballen
of op een sportveld in de vrije natuur een balletje trapten, zaten wij meiden te zwoegen op allerlei “nuttige” creaties….
Handwerkles, eigenlijk had ik er nooit veel plezier in....

Ik kreeg het maar niet in m’n vingers en liep steeds achter de feiten aan..

Wanneer de meeste meisjes al snel met een nieuwe werkje aan de slag konden, bleef ik maar steken op het pannenlapje met dat blokjesstructuur. Daarvan moesten we er volgens mij twee maken maar was ik allang blij dat er één afkwam. De borduurlap werd ook al zo’n crime… Ik geloof ook niet dat ik alle kunstwerkjes heb gemaakt die mijn klasgenootjes hebben gefabriceerd. 
Gerrit herinnert zich nog dat wij, meiden, ook een hondje hebben gefabriekt van plastic- of leerachtig materiaal. Zelf herinner ik me zo'n hondje niet, dus zal ik die ook wel niet gemaakt hebben. Wel weet ik nog dat we op drie naalden een sok leerden breien (of misschien twee?)
Thuis gebruikten we de sokken (die van mijn zusterlijke voorgangsters meegerekend) in de winter als kruikenzak. Waren ze toch nog ergens goed voor. Verder herinner ik me nog dat we babyslofjes breiden. Er kwam een gaatjestoer zo ter hoogte van het enkeltje waardoor we dan een gehaakt koordje regen en daaraan maakten we aan beide uiteinden zo'n pompoentje.

Wie van jullie weet en kan nog meer handwerkjes opnoemen die ik hierbij niet vermeld heb?
Laat het ons weten!


Natuurlijk heb ik in mijn verdere leven nog wel mijn creatieve buien gehad en allerlei truiachtige toestanden vervaardigd. Dat lukte ook wel maar echte pronkstukken zijn het nooit geworden en ook was het nooit iets met een  ingewikkeld patroon..
Lezen deed ik daarentegen veel liever en vaak trok ik me terug met een mooi boek…
 
Mini heeft geprobeerd om iets van haar handwerkervaring samen te vatten in een soort rijm…

Lees het bij    GEDICHTEN”


 

 




BROEKHEURNERWEG

In het novembernieuws lieten we jullie een foto zien van de oude Broekheurnerweg  waarbij we vroegen naar het boerderijtje op de hoek van de Helenastraat.
Veel informatie kregen we niet maar gelukkig herinnerden Rita en haar oudere zus zich nog de naam van de bewoners.
Het was de familie Weustink.
We hebben een mooie luchtfoto waarop het boerderijtje links onderin op de hoek van de Helenastraat is te zien. Helemaal links onder de grote bocht in de Broekheurnerweg en het begin van de Ypkemeulestraat. Rob zal zijn huis aan de Burgemeester Jacobsstraat herkennen terwijl de liefhebbers van Hennie’s patat zijn kleine witte keetje weten te vinden.

                          
                  
     De foto moet eind jaren vijftig – begin zestig zijn gemaakt want de nieuwe wegen voor het Boswinkel zijn al voorbereid...

 

 




PIET VAN DIJK

Nu we toch bezig zijn met de Broekheurnerweg.
Hier hebben we een foto genomen vanaf een van de flats op het Boswinkel.
We kijken op de werkplaats van Piet van Dijk op de voorgrond en ook de achterkant van café de Sport en het huis van Ria staan er op…

                                   


 

 




KIP ZONDER KOP





Bij Gerrit thuis werden er kippen gehouden. Uiteraard voor de leg maar ook om op feestdagen en andere bijzondere gelegenheden iets in de braadpan te hebben. Vader slachtte zelf en dat ging een keer mis….




Lees en huiver het bij   “VERHALEN”





 

 




PUZZELTJE

Tot slot ook hebben we ook dit keer weer een puzzeltje bedacht waarmee we meteen onze Kerstwensen tot uiting willen brengen.

Ook willen we graag een woord van dank richten aan iedereen, ook de volgers van onze website, voor al het bruikbare materiaal die we in de afgelopen periode toegezonden kregen..




WIJ WENSEN ALLEN
FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GEZOND 2015..







 

 

TOP

HOMEPAGE