KERMIS IN ENSCHEDE

 

 



Paaskermis in Enschede ca. 1960...
 

 





 
DE KERMISSEN IN ENSCHEDE

Slechts enkele weken nog te gaan
dan komt de kermiskaravaan weer aan
een week vol leven en eindeloos vertier

met gejoel van sirenes, getoeter en gegier
en hebben we vanuit het hoge reuzenrad
niet een schitterend uitzicht over onze stad?



Mocht eerder de paaskermis in onze stad met alles d’rop en d’ran  op de 2e paasdag opengaan voor het publiek, dit jaar is het spektakel op deze feestdag al met vuurwerk afgesloten, terwijl de meivakantie voor de scholen nog maar nauwelijks begonnen is...
Hoe dan ook, het kermis gebeuren herinnert me vaak weer aan m’n eigen kindertijd en ik telkens bij het Volkspark ging kijken of de wagens met kermisattracties al waren gearriveerd en hoe de opbouw gestaag vorderde… 

Vroeger waren jaarlijks drie kermissen op de Markt in Enschede. De Paasweide die oorspronkelijk bij ’t Erve Minkmaat en Schreurs gehouden werd, verhuisde na de stichting van het Volkspark direct daarna er al heen en zo ontstond de bij de kermisexploitanten de beroemde Enschedese kermis die op beide Paasdagen was vastgesteld. De eerste kermis van het jaar is steeds in Enschede geweest en werden er doorgaans zeer goede zaken gedaan. Na de oorlog heeft men de zondag laten vallen dat vrijwel door alle lagen van de bevolking met instemming werd begroet.
Toch werd er ondanks dat de Paasweide op het Volkspark goed floreerde, op de Markt ook nog steeds kermis gehouden. Wanneer we sommigen die het meenden te weten kunnen geloven was dat voor het laatst in 1914. Verschillende exploitanten van de Paaskermis bouwden hun spullen na de Paasdagen in allerijl op de Markt weer op en werd er op de donderdag na de Pasen van 12 uur ’s middags tot middernacht nog kermis gevierd, terwijl er ook nog een jaarmarkt gehouden werd.
Het drukst was het wel op de kermissen die drie maal per jaar werden gehouden..
Behalve de Paaskermis  was er nog de grote kermis in september en in november de Kolde Kermis.
Die werden oorspronkelijk alle drie op de Markt gehouden en het vertier en vrolijkheid was groot. Een groot aantal kermisgangers danste in de café’s , waarvan er twee in de Markstraat waren gelegen. Het ene van Kaldeweij, in de volksmond ook wel Karrewal genoemd, lag boven een winkel met de veelzeggende naam “In het beloofde land”, op de plek waar vroeger de goudsmidzaak van Mendel gevestigd was. (nu Twentsch Hooratelier)
Het ging er doorgaans feestelijk aan toe en er werd menig glaasje “schoon”door de kelen gespoeld dat ongeveer 5 cent per glas kostte. Dat het er nogal heftig aan toe ging was aan het gerinkel van de glazen op de tafels ook wel goed te horen. “Vouds Bennaads” oet Losser die op een kist stond of aan een tafel zat, speelde op zijn viool, soms bijgestaan door een trompetter. Iedere dans moest aan de spölman betaald worden. De boerinnen dansten in wijde hoepelrokken en iedereen zong luidkeels mee;

“Jenneken doo mi’j ’n hendeken,
Dén fiedel dén geet, dén fiedel dén geet,
Awier, awier, awier….."


Op de andere hoek met de Stadsgravenstraat waar later firma Resink was gevestigd (nu lege winkelruimte), lag het andere café van Hesselink waar het net zo vrolijk aan toe ging.
Later werden de kermissen op de Markt door de gemeenteraad afgeschaft als een “overbodige vermakelijkheid”. Er werd teveel gedanst en in de omliggende cafés teveel rijkelijk vocht door de kelen gespoeld.

Puur voor de nostalgie wandel ik elk jaar met Poasen nog wel even over de kermis maar in “wilde” attracties meedraaien doe ik niet meer. En voor het glaeske “schoon” ga ik dan wel even naar een terras op de Oale Markt….



 

 




 

 



De Koude Kermis op de (Oude) Markt - foto ca. 1915.....