ERVE "WELMINK"



 





 

 






ERVE WELMINK


Dacht ik het even rustig aan te kunnen doen, komt ineens onze Alja met foto’s van de boerderij aan de Frederikastraat waar ik vanaf mijn geboorte totdat ik het ouderlijk huis verliet tegenover heb gewoond.
Enkele oud-bewoners van de Fredrikastraat hebben al gereageerd over de mooie kindertijd in deze straat en daar kan ik mij volledig in vinden.
Aan mij om iets over de geschiedenis die ik op kon duikelen van de boerderij te vertellen.
De oudste vermelding in het kadaster is die van 1892. De hele buurt behoort dan nog tot de gemeente Lonneker. Eigenaar is ene Jan Hendrik Naafs. Waarschijnlijk is de boerderij gebouwd met de gebinten (veerkaante wèèrk)van een van de gebouwen of schuren van het oude erve Ypkemeule want die naam wordt bij de verbouwing in 1922 vermeld. Het bestaande gebouw ligt dan nog aan de Heusinkveldweg ( de latere Ypkemeulestraat) De ingang is er nog en leidt nu naar de huidige meubelzaak... Eigenaar is dan J. Welmink die een verzoek indient om er twee woonhuizen van de mogen maken, bestaande uit het bestaande pand ( de oale boerderi’j) en een nieuw te bouwen voorhuis ( ’t Neeje veurhoes) dat er dwars voor komt te staan.
In die tijd wordt ook de Frederikastraat aangelegd en de boerderij wordt nu aan deze straat vermeld, het nieuwe gedeelte krijgt nr. 36, het oude nr. 38.
In 1930 koopt Johan Levers de boerderij, gaat er zelf wonen en verhuurt het andere deel aan Moddejonge. Op de naast de boerderij gelegen grond bouwt Levers in 1934 het nu nog bestaande herenhuis en verhuist daar naar toe....
Moddejonge blijft in het veurhoes en in de oude boerderij woont als ik er tegenover opgroei de familie van Goor. Later Harm Pepping aan wie ik mijn afgedankte Zündapp verkocht.
In mijn jeugd heb ik nooit geweten dat Levers de eigenaar van de boerderij was. Ik dacht altijd Moddejonge. De boerderij had in mijn tijd nog geen toiletten. De gemeentereiniging kwam de poeptonnekes nog eens per twee weken ophalen..
Aardig is nog te vertellen dat de grens van de oude marken Zuid-Esmarke en de Usselermarke midden over de boerderij liep. De Ypkemeulestraat en het begin van de Frederikastraat ( Addy Rietman) lagen dus is de Zuid-Esmarke. Mijn ouderlijk huis in de Usselermarke....
In 1934 werd alles gemeente Enschede...




 

 


 




Buurvrouwen staan op het erf met hun melkpannen te wachten op de melkboer. 
Links buurvrouw Moddejonge die toen de boerderij bewoonde,
en daarnaast de kleine Gerrit met zijn moeder...