Hans Scholte in 
								’t Hoff is een veelzijdig beeldend kunstenaar. 
								Hij schildert, etst, maakt keramiek en 
								sculpturen. Sinds een jaar of tien treffen we 
								elkaar op onze jaarlijkse reünie. Het is 
								gewoonte geworden dat ik bij werk van Hans dat 
								mij aanspreekt, probeer een passend rijm te 
								maken. Deze keer bij een ets die hij WORTELKNOL noemde.
									
									
Wanneer we geen echte groene vingers hebben, 
								kennen we de planten alleen van de mooie kant 
									 die boven de aarde uitkomt. In de grond hebben 
								de planten een stelsel van wortels, bollen of 
								knollen die voor de nodige voeding zorgen. Bij 
								de knollen kunnen deze de grilligste vormen 
								aannemen. Het zijn uit de kluiten gewassen en 
								verbrede wortels die we wortelknollen noemen.
die boven de aarde uitkomt. In de grond hebben 
								de planten een stelsel van wortels, bollen of 
								knollen die voor de nodige voeding zorgen. Bij 
								de knollen kunnen deze de grilligste vormen 
								aannemen. Het zijn uit de kluiten gewassen en 
								verbrede wortels die we wortelknollen noemen.
									
									We 
								kennen allemaal het speenkruid, het gele 
								stervormige bloempje dat vroeg in het voorjaar 
								bloeit. Het heeft een wortelknol in de vorm van 
								een speentje waaraan de plant de naam te denken 
								heeft. Veel van de wortelknollen zijn eetbaar en 
								gezond gebleken voor de mens en zijn daarom 
								gecultiveerd, zoals de aardappel, de rode biet, 
								gember of zomer en winterpeen. 
									Vooral bij de 
								laatste twee komen vormen voor waarmee onze 
								fantasie op de loop kan gaan.
 
									
									WORTELKNOL
									
Wanneer we naar de bloemen kijken,
schieten we soms even vol.
Ze kunnen onze geest verrijken,
in de liefde spelen ze een rol.
									
Maar een stukje in de aarde
in het midden van de pol,
zit een deel van grote waarde
de zogenaamde wortelknol.
									
Daar wordt voedsel opgeslagen
voor tijden als het slechter gaat.
Bij droogte, ziekte, vorst of plagen,
houdt hij de plant in goede staat.
									
Sommigen kunnen we eten
zoals aardappel en winterpeen.
Dus laten we toch niet vergeten,
een plant is nooit een bloem alleen.