DE GRUYTER, HAVERSTRAAT 16
 

 

 
 

 

Wie zich de oude winkels van P. de Gruyter& Zn. nog voor de geest kan halen, weet dat ze van binnen en van buiten fraai bekleed waren met tegels in Amsterdamse school of art deco-stijl. Aan de buitenkant meestal blauw, waar de gouden letters met de naam goed op uit kwamen, binnen waren mooie tegelplateau’s waarop afbeeldingen stonden uit verre landen waar de Gruyter koffie en thee vandaan haalde maar ook taferelen uit de huishouding en het boerenleven.
De eerste de Gruyterwinkel werd ca. 1880 geopend in Den Bosch.
De oudste de Gruyterwinkel in Enschede, zat aan de Haverstraat waar we op zaterdagmiddag wel eens kwamen. Daar was binnen een prachtig tegeltableau te zien met Japanse dames waar ik m’n ogen op uitkeek. De Gruyter is er allang weg, in 1971 was het uit met de Gruyt… Het pand staat nu leeg, maar zouden die mooie tegels nog achter de gepleisterde muren verscholen zitten?
In den Haag is zo’n oude de Gruyterwinkel met prachtige tegelplateaus tot monument verheven terwijl men op andere panden zoals aan de Prinsengracht in Breda de oude gevel met naam in tact heeft gelaten.DE GRUYTER, HAVERSTRAAT 16
’t Was niet alleen de koffiegeur
die hoorde bij het interieur.
Ook voor de wanden golden regels,
ze moesten zijn bekleed met tegels.
Die vormden samen een plateau,
met een fraai tafereel uit Tokio.
Dit gaf de klanten te verstaan;
daar kwam de Gruyters thee vandaan.
Terwijl ik er geboeid naar keek,
kocht moeder ‘t snoepje van de week.
De foto van het tegeltableau is destijds gemaakt aan de Haverstraat.. 

 
Tegelplateau van de Gruyter, Haverstraat 16