de motorzaak van Willink
 

 

Wanneer ik ‘s morgens voor schooltijd aan de vroege kant was, rende ik vaak naar het Philadelphia kerkje om meneer Gönning op te wachten. Je moest er niemand anders bij hebben want dan was de lol er af. Met meer kinderen liet hij je achter zijn rode sportfiets aanrennen en trapte net even iets harder dan normaal zodat je bekaf bij school kwam.
Was je alleen dan stapte hij af en haalde z’n aktentas van de bagagedrager en mocht je achterop zitten en de tas dragen. Ik heb het tochtje regelmatig gemaakt en je voelde je trots en belangrijk.
In de Boekweitstraat moest je eraf en gewoon via de poort aan de van Hoekstraat naar binnen terwijl meneer via het fietspoortje naar binnen ging. Dit poortje was voor de leerlingen taboe…
Op het schoolplein schepte je dan over op over je privéritje met meneer.
Ik ben laatst nog eens wezen kijken naar dat stukje Haaksbergerstraat tussen de Stevenfennestraat en het Philadelphiakerkje. Er is veel veranderd.
Zullen we er in ons geheugen samen even langs wandelen?
Op de hoek met de Stevenfennestraat waar nu Hennie belegde broodjes verkoopt zat sigarenwinkel van der Molen (later Leppink), in het huis met puntdak daarnaast woonde meneer Reuver, hoofdonderwijzer van de St. Janschool.

          
 
Nu gaan we richting het kerkje. Het grote huis op de hoek was toentertijd van Horstman, jarenlang wethouder van Enschede voor de PvdA. In het huis daarnaast of eentje verder woonde meneer Hendriks, chef van de herenafdeling bij C&A die vader en mij altijd zeer vriendelijk hielp aan een nieuw pak.
Dan komen we bij een inham, waar we nu tegen een garagedeur aankijken. In mijn beleving was het vroeger veel breder en dieper. In eerste instantie zat daar de motorenzaak van de ouders van Bertus Willink die een paar klassen lager dan ons zat. (Van hem kreeg ik de mooie foto’s van de motoren).
Toen Willink stopte, kwam er de ijssalon van Zambon in. Men had er heerlijk Italiaans ijs in de kleuren roze, groen, wit en bruin. Een bolletje kostte een kwartje. Voor 75 ct. had je een wafel met de kleuren die je graag wilde. Vooral op zondagmiddag was het er druk en spannend want er kwamen ook veel  meiden. Ik weet nog dat Livio Zambon zelfmoord pleegde en de ijssalon overging aan Talamini die nu nog in de Marktstraat  zit.  We trekken verder langs een blok van twee woningen waar Bertus Willink woonde, deze huizen staan er nog. Hiernaast liep het, wat wij noemden, Vrijerspaadje dat in werkelijkheid vroeger Tarwestraat heette. Het liep naar de B.W. ter Kuilestraat langs het Apostelenhofje.
Het oude paadje is nu de toegang tot het parkeerterrein van de appartementen die er staan, het Apostelenhofje is verdwenen. Dan volgde er een stukje heg met daarna een rijtje afdakswoningen en dan waren we bij het kerkje. Uiteraard zijn de afdakswoningen ook weg en heeft het kerkje z’n torentje met klok verloren. Op de, in onze jeugd lege plek achter het kerkje, bevindt zich nu het Servicecentrum West.
Gaan we langs de overkant terug. Op de hoek met de Burgemeester Jacobstraat zat vroeger kruidenier Gorel dan volgden de herenhuizen waarover we al eerder schreven met daarin drogisterij Geurtsen en op de hoek met de Helenastraat bakker Busch. Hierna een aantal blokken met woningen waar o.a. Ineke Hemmers woonde en Kees Boll van het gelijknamige dakdekkersbedrijf. Vervolgens een groter woonhuis en daarna  iets naar achteren de Sparwinkel van bakker van Veen. We zijn nu alweer tegenover de ijssalon. Iets verder woonde Dini Flokstra in een wat ouder pand dat is afgebrand, haar buurman was kolenboer Bos. Er staan nu nieuwere huizen. We steken over en gaan via de Stevenfennestraat weer naar school. Helaas hebben we weinig oude foto’s maar die plaatjes die we hebben, zijn de moeite van het bekijken zeker  waard.
s
 

 Het huidige pand van Hennie's Snackbar..
 

 


De huidige plek waar de motorzaak en de ijssalon
gevestigd waren..De huidige inrit waar vroeger het vrijerspaadje liep..

 

 op deze luchtfoto is linksboven naast het kerkje nog juist
een deel van de afdakswoningen te zien...
 

 Haaksbergerstraat met de afdakswoningen naast het Philadelphia kerkje...
 

 Philadelphiakerkje..
 


Winkelpanden Haaksbergerstraat..

 Winkelpanden van drogisterij Geurtsen..
 


... en bakker Busch ..

 Overzicht  Haaksbergerstraat met flat waar vroeger de afdakswoningen stonden..
 

 Huidige situatie, links de huizenrij met de platte daken achter de lantaarnpaal, waar vroeger
de rij afdakswoningen stond waar onze klasgenoot Dini Flokstra heeft gewoond..