HAZENOREN

  
Rotonde met de Hazenoren - kunstwerk van Helga Kock am Brink..
 

 

Wanneer we, komend vanaf Usselo of Intratuin, via de Haaksbergerstraat Enschede binnenrijden, passeren we een opmerkelijke rotonde met twee reusachtige hazen- of konijnenoren. Over smaak valt niet te twisten, maar ik word er altijd vrolijk van want ze zijn ludiek en speels en geven me een gevoel van thuiskomen want ik ben in die buurt geboren en opgegroeid.
De oren zijn gecreëerd door de Enschede kunstenares en medelid van ons Oud-Enschede, Helga Kock am Brink van wie meer mooie kunstwerken in de regio te vinden zijn waar je niet voor naar een museum hoeft, zoals “de Zielendraagster” op het Boerenkerkhof aan de Deurningerstraat.
Ondanks dat ik er blij van word, wist ik tot voor kort niet wat Helga met de oren bedoelde. Ik kwam hooguit tot de frivole gedachte dat het een verkapte reclame was voor seksclub “het Haasje” even verderop richting Haaksbergen.
De oren beelden het protest uit van de natuur tegen de door de gemeente geplande bebouwing van de Usseler Es. Steeds meer worden bloemen, insecten en vogels verjaagd uit hun vertrouwde omgeving en ook voor de meesten van ons zou het asfalteren van de unieke Es een daad van gebrek aan historisch besef zijn. Gelukkig is het voorlopig even van de baan, we moeten echter alert blijven…
Ook de boeren van de Es wordt gevraagd niet alleen nog mais en gecultiveerd gras te verbouwen, maar ook weer hier en daar veldjes met oude graangewassen aan te leggen zodat de korenbloem en de klaproos weer een kans krijgen en insecten en vogels worden aangetrokken.
Er is nog een reden waarom de oren mij ontroeren. In mijn kindertijd toen het kruispunt nog buiten de bebouwde kom in het boerenland lag en de wijken Stadsveld en Boswinkel nog in de planning zaten, stak hier het treintje van de gemeentereiniging komend van de vuilnisbelt aan de Poolmansweg met het afval van de stad de Haaksbergerstraat over. Geen spoorbomen of knipperlichten maar een van de beide machinisten die zwaaiend met een rode vlag het verkeer tegen hield. Het treintje passeerde stapvoets het kruispunt en als het laatste wagonnetje de straat over was, liep de man met de vlag terug naar het locomotiefje en zette men de vaart er weer in. Dit was het moment waarop wij gewacht hadden, we sprongen op een van de laatste wagentjes en als we niet ontdekt werden en met gevloek verjaagd, reden we, ondanks de stank, kilometers mee richting het Usselerveen waar het vuilnis als compost werd gebruikt bij het ontginnen van de woeste heidegronden. Dat we het hele eind terug moesten lopen, was geen bezwaar er was onderweg altijd wel wat te beleven.
Ach ja, al die herinneringen…alweer bijna 65 jaar geleden..
Ik heb het in een rijmpje proberen vast te leggen dat ik onlangs aan Helga voor haar verjaardag heb opgedragen:HAZENOREN
De buurt waar ik ben geboren,
is veranderd, naar ik vrees.
Er ging veel boerenland verloren
en het buurtcafé werd een Chinees.

Ooit reed er een vuilnistreintje
met het afval van de stad.
Nu ligt daar een aardig pleintje,
een rotonde noemt men dat.

Een plein met twee enorme oren
van een haas of een konijn.
Zo laat de natuur zich horen
en waarschuwt ons alert te zijn.

Ze vragen de gemeente; luister
ook naar wat de burger zegt
en niet gedwee naar ‘t zoet gefluister
van wie in stenen en beton belegt.

Denk aan insecten, vogels, bloemen
en hoe mooi de Es eens was.
Laat ze weer zingen, bloeien, zoemen,
zaai niet enkel mais of gras.

Toen ik de oren laatst passeerde,
remde ik toch even flink
om stil te staan bij wie ze creëerde,
Dank je, Helga Kock am Brink.
 

 Winters plaatje van de rotonde - foto 2013..