JANUARINIEUWS  2023 
          
         

 

 





LIED...   


De eigenschap die de bekende Nederlander die dit lied zingt dat Mini uit haar platenrekje tevoorschijn toverde, zich wenst, zouden we allemaal wel willen hebben. 
Maar wat zouden we er mee doen?


Luister en kijk mee bij;      NOSTALGIE


En… heb je nu zelf een zanger of hit uit je tienertijd die nog eens graag wilt horen en met ons delen?....


Bel of mail het door naar Mini dan gaan we er voor een volgend
“OALD NI’JS” mee aan de slag.




 

 

 

 

 

 

 

 

ROBSON  


De Kerstman verraste mij onder ons “beumke” met een mooie pyjama in modern design, de eerste sinds mijn militaire diensttijd. Een van de zogenaamde nuttige geschenken die je naast sokken of een overhemd als man kan verwachten. Ik was er blij mee want “hoe oalder, hoe koalder” en vooral in deze tijd van het jaar stap je in zo´n tenue al een beetje beschermd het koude bed in. Kortom; het was heerlijk slapen in mijn nieuwe aanwinst waarin ik nu ook ’s nachts het heertje ben..
Het verbaasde me echter dat ik op het etiketje in de kraag ROBSON zag staan, een gerenommeerd merk voor pyjama’s en ook nog wel uit Enschede...
Maar dat was toch in 2011 al failliet gegaan?
Op een ander etiketje las ik: “made in India”. Een bedrijf had na het faillissement de merknaam ROBSON
blijkbaar overgenomen en speelde er mooi weer mee want Robson nachtkleding wordt nog volop on line aangeboden...
Meteen kwamen ook de herinneringen boven aan de confectiefabriek van Robers & Zn. die aan de Blekerstraat gevestigd was en zich sinds 1950 toelegde op pyjama’s. Ook het grappige bedrijfslogo; vader en zoon zeehond (rob) gekleed in een streepjespyjama kwam me weer voor de geest.
Ik besloot op internet eens te kijken wat er nog over de vroegere fabriek te vinden was. Dat viel tegen. Wel werd verteld dat in de voormalige fabriek nu kunstenaars hun werk creëren en nieuw talent zich kan ontplooien terwijl er huizen te koop zijn op het voormalige fabrieksterrein die onder de leuk gevonden leus “Droom in Robson” worden aangeprezen....
Van het oude bedrijf vond ik alleen een afbeelding van een platenhoesje (zie foto) waarop de muzikanten in Robson outfit en tot mijn grote vreugde ook de twee zeehonden staan afgebeeld. Blijkbaar heeft men ooit als reclamestunt of relatiegeschenk deze Robsontwist, die zelfs op Youtube te vinden is, uitgebracht­­?

 




Aquarel van W.J. Meyer uit 1840...
 

 

 

 

 

 

 





WAAR KOMT HAGELSLAG VANDAAN?  


Als het aan Mini Hagels lag,
aten we dagelijks brood met Hagelslag!

 


 






                ZO GEWELDIG LEKKER, VENZ..  VENZ.. VENZ......
 

 


Het begon allemaal met Hendrik de Vries eind 19e eeuw.
In 1890 begint hij in Amsterdam een groothandel in chocolade en suikerwerk. Vier jaar later, in 1894, wordt zijn tweede zoon Gerard geboren. Uit de naam de Vries EN Zonen is toen de naam VENZ ontstaan. 

In de jaren 50 à 60 werd door Venz in Nederland onder meer Ibbeltje, een creatie van Annie M.G. Schmidt, ingezet om meer hagelslag te verkopen.
Later zorgde Venz voor bekendheid met een reclame waarin de tekst: Het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz. Zo geweldig lekker, Venz, Venz, Venz, wordt gezongen op de melodie van "Het regent, het regent"; een tekst van Marijke Philips.
In eerste instantie luidde de derde regel van het liedje "zo gezond en lekker", maar nadat Venz wegens misleiding op de vingers werd getikt, werd dit gewijzigd in "zo geweldig lekker".
  Tot 1992 is deze reclame te zien geweest op de Nederlandse televisie.

 









          
      










 


                      



 

 





NAAR DE STAD  


We schrijven zaterdag 11 augustus 1951
In de stad opent vandaag een nieuwe winkel die bij uitstek geschikt lijkt om een kijkje te nemen. Hopelijk hebben ze iets om een gestaag uitdijend lichaam wat in te tomen.

Op dus naar de nieuwe corsettenspecialist Octerno aan de Haaksbergerstraat ..
 

 

 

 

 

 



Kruising Haaksbergerstraat - C.F. Klaarstraat - Ripperdastraat met links nog de mooie villa's... ca 1955...
 

 

 






MAATCORSET


Vanmiddag naar de stad voor een corset,
of misschien voor een gewaagder corselet
.
Haar lichaam heeft nu wel een steuntje nodig.
Zo’n gevalletje is dus echt niet overbodig.


Toevallig opent vandaag een nieuwe zaak.
Hopelijk vindt ze er iets naar haar smaak.
Met de Kerst was haar figuur wat  uitgedijd,
dan dekt zo’n ding toch mooi de werkelijkheid.


Bij Octerno aan de Haaksbergerstraat,
hoopt ze iets te vinden in de juiste maat.
En misschien nog kousen met een zwarte naad.
Even kijken kan dus helemaal geen kwaad.


Voor dames die willen kijken bij Octerno,
de zaak zit direct naast 't politiebureau,
op 't kruispunt met de C.F. Klaarstraat,
waar kundig personeel u heel graag bijstaat.



 

 





 

 



Kruising met Haaksbergerstraat - C.F. Klaarstraat - links het politiebureau, 
rechts is het torentje van de H.B.S nog zichtbaar...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      >
 

 

 

 

 





SNEEUWRUIMEN



Vroeger waren de winters veel strenger.
We herinneren ons nog de pakken sneeuw die soms weken bleven liggen.
Vooral in de zijstraten werd niet aan sneeuwruimen gedaan en zo kon het gebeuren dat bij aanhoudende vorst de Frederikastraat waar Gerrit woonde veranderde in een grote glijbaan.
Dat kwam in eerste instantie door de melkwagens en de karren van de melkboeren die de sneeuw plat reden. Bij de paarden werden onder de hoefijzers speciale ijzeren punten aangebracht waardoor de dieren grip kregen op de gladde ondergrond. Natuurlijk maakten de kinderen er gebruik van door op klompen lange glijbanen te maken en als de sneeuw goed hard werd, kon je er zelfs op schaatsen.
Toch waren er plekken in de stad die sneeuwvrij moesten worden gemaakt.
Geen sneeuwschuivers of strooiwagens maar gewoon met de hoge mestkar en de schop zoals op
dit schilderij uit 1917 van de Enschedese schilder Evert Rabbers ( 1875-1967) waar men het oude van Heekplein sneeuwvrij maakt voor de wekelijkse dinsdagmarkt….

 







 
                  



 

 

 





VAN HERBERG TOT PASTORIE  


Ik ben er tig keren voorbij gekomen zonder ze op te merken. Maar onlangs toen we in de file stonden voor de spoorwegovergang zag ik ze, twee gevelstenen in de muur van, wat ik altijd had gedacht, de pastorie was van de Sint Jozef die tegelijkertijd met de kerk zou zijn gebouwd. Ik had het mis, het bleek de voormalige herberg of ook wel het logement Amelink te zijn…..
De door het echtpaar Amelink-Ensink ingemetselde gevelstenen vertellen ons dat het oude logement tijdens de brand van 1862 is verwoest en direct daarna weer is herbouwd.




 

 

 

 

 







 

 

 

 

 

VAN HERBERG TOT PASTORIE


Er moet daar dan al eeuwen een logement hebben gestaan, in ieder geval al voor 1768 toen het kleine Joodse kerkhofje in de buurt werd aangelegd. Dit lag toen aan een voetpad dat van de Noordmolen op de hoek van de Hengelosestraat en de huidige Molenstraat naar de Oldenzaalsestraat liep. Dit pad werd zowel Molensteeg naar de molen als Amelinkssteeg genoemd naar het logement. Het werd veelvuldig gebruikt om op doorreis naar Losser of Oldenzaal niet door de stad te hoeven en zo de gesloten Veldpoort of het te betalen poortgeld te ontlopen. Moest men toch in de stad zijn en vond men de poorten ’s avonds gesloten, kon men bij Amelink voor een slaapplaats en een eenvoudig doch voedzaam maal terecht.
Misschien kwam er al een herberg toen Enschede 500 jaren geleden Marktrecht kreeg en boeren vanuit de richting Oldenzaal en Losser dinsdags naar de stad kwamen om hun producten te slijten. Het logement lag strategisch net buiten het Wigbold (de toenmalige grenzen van de stad) en had dus niets van doen met eventuele stedelijke belemmerende wetten en voorschriften.
De boeren met boeskool oet Old’nzel, siepel oet Oatmöske, köttelpear’n oet Dènekaamp, aerpl oet Rossum en appel oet Tilligte (citaat van Dick Taat) kwamen met paard en wagen tot Amelink, daar werd uitgespannen en konden de paarden op stal of in de wei. Het Enschedese marktplein was tot 1832 nog zo klein dat er voor de wagens geen plaats was terwijl men flink in de buidel moest tasten voor poortgeld voor paard en wagen . Bij Amelink kon met een handkar huren, de goederen werden overgeladen en zo trok men via de Hondekolk, (nu Heurne) en de Espoort naar de Markt. Toen in 1842 de Knibbelbrug in gebruik werd genomen was de weg naar de Markt nog korter….
Men kon ook de hele voorraad ineens verkopen aan de Enschedese handelaren die de boeren bij Amelink al opwachtten. Kwam men een goede prijs overeen, dan werd er overgeladen en dronk men er een glas foezel op waarna de boer en boerin voor de gezelligheid nog even naar de markt gingen en daarna terugkeerden naar hun boerderij terwijl de handelaar zijn pas verworven waar uit ging venten in de straten en de omgeving van de stad. De Amelinksteeg werd voor het verkeer steeds belangrijker en ook breder en geschikt voor paard en wagen waardoor het logement nog drukker werd bezocht. Verenigingen hielden er vergaderingen en we zien in advertenties van oude kranten regelmatig het logement opduiken als plaats waar notarissen landerijen en huizen veilden. Amelink was ook het clubhuis van de Beermannclub, een van de vele jaarclubs van rijke fabrikantenzonen.
Toen kwam in 1862 de grote brand en werd de herberg die zoals we op het schilderijtje uit 1840 van J.W. Meyer kunnen zien, een robuust boerenhuis was, volledig verwoest.
Het echtpaar Amelink zat echter niet bij de pakken neer, bouwde een nieuwe herberg in modernere stijl en zette de zaken succesvol voort. In reisgidsen uit die tijd worden drie Enschedese hotels aangeprezen…. De Graaff en De Klomp waar men voor een overnachting met ontbijt fl.1,75 betaalde, en Amelink waar dat fl. 1,35 kostte.



Alles veranderde toen eigenaar Hermannus Amelink in 1883 overleed…
Zijn weduwe hield het bedrijf nog enige jaren in stand, maar toen het bisdom rond 1889 plannen maakte voor een tweede roomse kerk in Enschede en belangstelling toonde voor de grote tuin van de herberg werd deze in 1890 verkocht.
Toen bleek dat men bij het ontwerp voor de kerk ruimte te kort kwam voor een pastorie, bood de weduwe Amelink in 1892 ook het logement met de overgebleven grond aan voor een bedrag van fl. 27.000,- dat echter om privé redenen voor de buitenwereld geheim moest blijven. Het bisdom liet zich dit buitenkansje niet ontgaan en hapte gretig toe.
Het logement werd pastorie….
In de glorie jaren van het rijke roomse leven gaf het onderdak aan de pastoor en niet minder dan vier kapelaans en natuurlijk de onontbeerlijke huishoudster……
Maar de tijden veranderden en in de jaren zeventig was er zelfs even sprake van afbraak van de St Jozef. Gelukkig was er de stichting Vrienden van de Jozefkerk die in 1981 de kerk voor 1 gulden kocht en er voor zorgde dat het monumentale gebouw voor de stad bleef behouden.
Waar eens de pastoor en de kapelaans huisden, houden nu advocaten kantoor.
Ze noemen hun onderkomen deftig, `Amelinkstaete´ zodat toch de naam van het oude logement in ere wordt gehouden en niet verloren gaat.
De Amelinkssteeg, Molensteeg of ook wel Jodenkerkhof werd in 1899 definitief de Molenstraat..


 

 




Pastorie op de hoek Oldenzaalsestraat en Molenstraat, ca 1950...
 

 




De huidige "Amelinkstaete"
 

 




Aquarel van W.J. Meyer uit 1840...
 

 

 

 

 





UITSLAG RAADPLAATJE DECEMBER


Het was weer een lastige, maar toch kwamen er vier goede oplossingen binnen.
Het betrof de Prof. R. Casimirschool aan de Elferinksweg toen nog van hout nu van steen. 
 In eerste instantie een noodschool om het groeiend aantal babyboomers van na de oorlog op te kunnen vangen in de bomenwijk en de toen in ontwikkeling zijnde nieuwe wijk het Stadsveld.  


De winnaar konden we gelukkig maken met twee blikken heerlijke wintersoepen die er met dit snertweer wel ingaan…. 


 

 

 

 





 

 




Prof. R. Casimirschool ...  ± 1950 
 

 




Prof. R. Casimirschool  ca. 2022 
 

 

 

 

 

 





ACHTERSTEVEURN....

We vonden laatst op Faceboek een aardig schrijfsel in het Twents die we jullie niet willen onthouden....
Het zal niet kunnen maar.... 
                                                                     

                                                                      Stel je toch  eens voor.....



 

 

 

 



 

 

 

 

 




 NIEUWE RAADPLAAT
 
 
Ons raadplaatje voor januari is niet zo moeilijk. 
Het torentje staat aan een belangrijke hoofdweg in onze oude buurt en is onderdeel van een toegangspoort tot een bijzondere wijk….het pand eronder huisvestte in onze jonge jaren een druk bezochte winkel…

Als er een lichtje gaat branden stuur je antwoord in via.......

 info@stefenfen.nl

 
 Maar via de gewone mail mag natuurlijk ook!

 











 

 

 

TOP

HOMEPAGE