DE VERWOESTING VAN JERUZALEM

 

  

 

J
e vond ze overal in de stad, de rijtjes afdakswoningen. Meestal door particulieren gebouwd die er zelf in woonden en de aangrenzende huisjes verhuurden. In mijn jeugd waren ze er nog volop maar vaak al voorzien van een bordje; "onbewoonbaar verklaarde woning." Ze kregen in de volksmond fraaie bijnamen die verwezen naar de eigenaar of de ligging. Zo waren er; Sebastopal, Hoog en Droog, de Smerige vinger, het Hollands dubbeltje, het Overschot en Kijk in 't Gat.
Ook een rijtje woningen aan de Ripperdastraat had zo'n bijnaam die verwees naar de heilige stad Jeruzalem. Waar die naam aan te danken was, is mij onbekend. Voordat de Stadswei ontwikkeld werd, lagen deze huisjes in het niemandsland. Misschien bewoond door mensen die in de stad niet welkom waren en die er een toevluchtsoord vonden???

Het rijtje werd gesloopt om plaats te maken voor de conciërgewoning van de in 1922 gebouwde Hogere Textiel School.DE VERWOESTING VAN JERUZALEM

In een bijbel vond ik deze plaat
waar de verwoesting van een stad op staat.
Bedoelde God hier misschien mee
de sloopwoede van Enschede?

De naam kwam uit het heilig land.
Je woonde er niet echt op stand.
De huurders heeft dit nooit gestoord.
Zij vonden er een toevluchtsoord.

Hij deed zijn werk met hart en ziel
aan de Hoog're School voor de Textiel.
En wenste daarvoor als beloning,
naast de school zijn eigen woning.

Die heeft hij slechts door sloop verkregen.
Dat had beslist niet ieders zegen
want daarmee (GOD VERGEVE HEM)
verwoestte hij Jeruzalem!

Maar 's avonds bij zwoel zomerweer,
proef je soms nog de oude sfeer
en zingt er zacht een vrouwenstem;
Jeruzalem, Jeruzalem,
Oh, dona nobis pa-a-chem...........Op de foto hierboven een schilderij van Rabbers met afdakswoningen voordat de Ribberdastraat er was.. 

 Ripperdastraat met rechts achter de bomen, nog net zichtbaar, de afdakswoningen..  ±  1900
 


Ripperdastraat met rechts het rijtje Jeruzalemwoningen ..
 

 
Dankzij het intensieve speurwerk van Ronny Jenneboer zijn we te weten gekomen dat achter de rij huisjes de Enschedese stoomconfectiefabriek stond die eigendom was van ene Rozendaal een fabrikant met een joodse achtergrond. Wanneer hij ook  de eigenaar van de huisjes was, zou de combinatie van de buiten de stad liggende fabriek en de huisjes de bijnaam Jeruzalem als een soort toevluchtsoord kunnen verklaren.. Zekerheid hebben we hierover nog niet. Wel weten we dat de Ripperdastraat voor 1907 een zandweg was met de naam Bremmeleweg naar het oude erve Bremmele of ook wel Brammeler.
Op de foto met de bomen zien we deze weg met rechts naar alle waarschijnlijkheid de confectiefabriek van Rozendaal en links de Koningshuizen. De Jeruzalemhuisjes staan achter de bomen verscholen.
Ronny vond tevens het hier geplaatste kaartje en een fraai briefhoofd van de confectiefabriek.......