JUNINIEUWS  2024
 

 

 






LIED   


Mini neemt ons deze keer mee vanuit haar platenrekje naar het Andesgebergte in Zuid Amerika waar we op de tonen van de panfluit en zang van het duo Simon en Garfunkel de vlucht van een der grootste vogels op aarde volgen….


Kijk, luister en zing mee bij;        "NOSTALGIE"



Heb jezelf een favoriet plaatje met dierbare of romantische herinneringen, geef het door aan Mini en we spelen het een volgende keer af…..



 

 





ECHTPAAR OP TERRAS



Zoals jullie weten woont Gerrit al jaren niet meer in Enschede. Economische redenen lokten ons 40 jaar geleden naar elders. Niet eens zo heel ver weg maar toch vervreemden we op de duur van onze geboortestad. Er woont nog familie in de buitenwijken maar de binnenstad hebben we lang gemeden. Af en toe door nostalgie en mooi weer gedreven komen we op een zaterdag nog wel eens winkelen en voor een versnapering op een van de vele terrassen op de Oude Markt. Je hoopt dan altijd oude vrienden of kennissen te ontmoeten om tijdens een drankje herinneringen op te halen, maar ondanks dat we in Éanske zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan, hebben gewoond en gewerkt, is ons dat nog nooit overkomen…….. De stad en de mensen zijn veranderd en jijzelf natuurlijk ook… Meestal keren we teleurgesteld en 10 euro parkeergeld armer terug naar huis…..


 

 

 

 

 





 

 






ECHTPAAR OP TERRAS



Wie in Éénsche is geboren,
raakt die nestgeur nooit meer kwijt.
Blijft op zoek gaan naar zijn sporen,
in onvoltooid verleden tijd.


Dus na veertig lange jaren
strijkt men neer op een terras
om nog eenmaal te ervaren
hoe gezellig 't vroeger was.


En vol verwachting zitten hopen
dat men oude vrienden ziet.
Massa's mensen die er lopen,
maar bekenden zijn het niet.


Men krijgt een echtpaar in de gaten.
Zijn dat niet Nathalie en Stijn?
Maar als ze dichterbij gaan praten,
blijkt dat ze Duitstalig zijn.


Na twee koffie en een fluitje,
heeft men het wel weer gehad.
't Is geen leuk nostalgisch uitje,
men voelt zich vreemd in eigen stad.


Dat is wel weer even wennen,
veertig jaar was veel te lang.
Moet men aan elkaar bekennen,
sjokkend door de Richtersgang.




 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 





ZEPPELIN



Hans heeft ons weer eens verrast met een prachtige ets. Voor Gerrit een uitdaging om er een passend gedicht bij te verzinnen……..
In 1932 landde op vliegveld Twente een Zeppelin, een spektakel dat meer dan 32.000 toeschouwers trok. Omdat er geen geschikte landingshaven was, waren er tweehonderdvijftig krachtpatsers nodig om het luchtschip aan de grond te houden zodat de Enschedese notabelen in konden stappen voor een rondvlucht boven Nederland.
Men had heel wat van dit luchtschip als massavervoermiddel verwacht maar na een catastrofaal  ongeluk bij een landing in New York nam de populariteit sterk af. Al vele jaren daarvoor eind 19e eeuw waren er allerhande pogingen om te kunnen vliegen.
Stoere pioniers die probeerden met gevaar voor eigen leven het luchtruim te veroveren en daardoor in die tijd een heldenstatus verkregen. De meest fantastische verhalen over hun barre en wonderbaarlijke avonturen boven de wolken deden de ronde.
Aan de hand van de ets van Hans waarop zo’n waaghals met zijn luchtschip staat afgebeeld, heb ik geprobeerd zo’n sterk verhaal en de toch wel trieste afloop ervan in een rijmpje te vast te leggen.

 

 

 

 

 





 

 

 

 

 

EEN OUDE HELD


Op het toppunt van zijn roem,
wist men hem uit te dagen,
een recordpoging te doen
de hoogste hoogte na te jagen.


De zeppelin gevuld met gas.
Hijzelf in vorm en kwiek.
Veel proviand, een goed kompas,
vertrek met toespraak en muziek.


De trossen los, het luchtschip steeg,

men stond te trillen op de benen
een juichend volk dat pas zweeg
toen hij in de wolken was verdwenen.


Maar het ging sneller dan gedacht,
de oriëntatie raakte kwijt.
En wat niemand had verwacht,
hij steeg buiten de tijd.


Om hem heen stond alles stil,
het werd niet warmer en niet kouder.
Niets maakte hier verschil,
hij werd niet jonger en niet ouder.


Een eeuw vloog zo voorbij,
hij merkte niet dat het gebeurde.
Tot plots een dikke wolkenbrij
hem terug naar aarde sleurde.


Snel daalde hij de trappen af,
twee duimen opgestoken,
waarmee hij trots te kennen gaf,
Ik heb ’t record verbroken.


Maar er wachtte hem geen roem of eer.
Wat was dat hier voor bende?
oorverdovend vliegverkeer
en niemand die hem kende!


Daar stond hij zwaar teleurgesteld.
zijn reputatie bleek versleten.
Het noodlot van een oude held
die door de mensheid was vergeten.


 

 

 

 




Vlucht Graf Zeppeling boven vliegveld Twente op 18 juni 1932..
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






JAMIN IJS


Een wafelijsje van Jamin was wel het hoogtepunt van een zomerse dag. Je zeurde er om bij je ouders of telde je zakgeld 3 keer na of het er nog af kon. Je kon kiezen uit verschillende smaken. De wafels kreeg je er los bij en wanneer je het papiertje van de koude lekkernij voorzichtig eerst aan de ene kant had los gemaakt en een wafeltje had opgedrukt, keerde je het zaakje om vervolgens de andere kant van het papiertje te ontdoen en er het andere wafeltje op te drukken. Je werd er op de duur steeds handiger in. Wanneer het ijsje tussen de zoete wafels geklemd zat, likte je het met je tong rondom weg, anders drupte het gesmolten ijs alle kanten op. De versnapering werd langzaam zacht en zakte steeds verder in tot het al bijna onder je vingers verdween.
Het laatste hapje moest je in één keer nemen.
Er was geen ijsje dat beter, lekkerder en langer likte dan Jamin ijs. Wat een heerlijke zoete herinneringen, puur nostalgie! Je kon kiezen tussen vanille ijs, room ijs en ijs met chocolade of dubbeldik en het kostte 10 tot 25 cent. Jamin die de bedenker van de naam ‘Dubbeldik’ was registreerde het iconische ijsje in 1960 onder die naam. Het assortiment wafelijsje bestaat uit een blok compact industrie-ijs tussen twee knapperige wafelkoekjes die uitgevoerd zijn in chemisch-ogende kleurcombinaties, roze (aardbei), bruin (chocolade) en wit (vanille).
Maar er kwam gedoe met de HEMA die in juni 2006 (alleen in de zomermaanden) met een vergelijkbaar wafelijsje kwam. Eind juli gaf Jamin aan naar de rechter te stappen omdat Hema weigerde een ijsje van de markt te halen dat volgens de snoepverkoper een kopie zou zijn van zijn eigen Dubbeldik-ijsje.Hema liet in een reactie weten dat zijn ijsje "een totaal ander product" is dan het Jamin-ijsje. "De verpakking, de wafel en het ijs is heel anders,"aldus een woordvoerder. "Wij hebben wel het woord ‘dubbeldik’ op de verpakking staan, maar dan als onderdeel van een zin: dubbeldik vanilleroomijs. Dit is een kwaliteitsbeschrijving. "Op 10 augustus 2007, na een gesprek tussen de directieleden van beide ondernemingen werd het geschil bijgelegd en had men besloten dat de twee ijsjes gewoon naast elkaar konden worden verkocht.


                                           
 

 

 

 

 

 

 

 

 





BLEUMKES...               


Allemaal de tuin klaar? Borders en bloembakken vol met kleurige zomerbloeiers?
Nu gaan we naar Intratuin of een ander groot tuincentrum. Vroeger waren er ook wel kwekers maar lang niet met zo’n uitgebreid assortiment. De markt bracht uitkomst. Vandaar deze twee fraaie foto’s van de bloemen en plantenmarkt uit de jaren twintig van de vorige eeuw die de sfeer van toen goed weergeven….. Vader en moeder gingen op zaterdagmiddag altijd naar de markt. Vaak samen, maar als vader door omstandigheden alleen ging, kreeg hij een mondeling boodschappenlijstje zoals hieronder mee. Dat gold voor vis, groente en fruit, maar in dit verhaal voor bleumkes…



 

 

 

 

 





 

 

 






BLEUMKES



A’j toch noar de Maarkt hèn goat,           

nèm wat vieulkes met veur boet’n

en bint ze in knop en zunder zoad,

twee graniums veur veur de roet’n.




Waar we nu op zaterdagmiddag op het terras van de Kater of Fabels genieten van een bakje bruine weemoed of meer en mensen kijken, werd honderd jaar geleden de bloemen en plantenmarkt gehouden. De kwekers voerden hun bloeiende waar aan op platte handkarren die tevens dienst deden als kraam of gewoon op de straat. Zo heb ik de plantenmarkt natuurlijk niet meegemaakt. Maar ik heb wel herinneringen aan de latere bloemenverkopers. Zo was er eentje die staande achter op z’n vrachtwagen vaste planten per opbod verkocht. Als hij geen bod kreeg, smeet ie ze kapot op de grond. Ik bood als veertienjarige leek een keer mee op een, wat scheen, mooie azalea. Voor 75 cent was ik spekkoper. Ik dacht moeder er mee te verassen maar de plant was uitgebloeid en wat ik dacht dat bloemknoppen waren, bleken zaadknoppen. Vandaar die regel in mijn rijmpje…
Bloeiende kamerplanten voor de ramen onder het valletje van vitrage was vroeger mode. Buren en voorbijgangers moesten daaraan de gezelligheid van de bewoners aflezen. Moeder gaf de voorkeur aan geraniums, primula’s of cyclamen.. Maar in het voorjaar en zomers stond de zon pal op ons grote raam. Omdat de meeste planten hieronder bezweken, werden ze beschermd door er een stuk papier, meestal een oude krant, voor te plaatsen. Geen gezicht natuurlijk, maar luxaflex kenden we nog niet. Vader noemde dat altijd; “dependance van ’n Bans (dagblad Tubantia)” want omdat ons raam direct aan het trottoir grensde kon iedereen die de voetbaluitslagen van dat weekend had gemist ze bij ons alsnog even te weten komen.. Later gaven vetplanten als sanseveria ( vrouwentong) die goed tegen de zon konden, uitkomst.
 


 

 

 

 





 

 

 

 

 

 





HUIZE HÖLTERHOF...              


Midden in de bossen in het Aamsveen aan de Hölterhofweg ligt een prachtig buitenverblijf dat tegenwoordig bekendheid geniet als Wellnesscomplex met hotel, restaurant en Sauna Beauty waar je je een dagje heerlijk kunt laten verwennen of zomaar een saunaatje pakken en relaxen.
Het is een landhuis in Engelse stijl van een vroegere textielbaas met een zeer roemrijk verleden.

Mini heeft zich enigszins in de geschiedenis verdiept...  




 

 

 

 

 




De Hölterhof in aanbouw, omstreeks 1913..
 

 




Interieur van een (eet) kamer in 1990 die vandaag de dag nog vrijwel authentiek is..
 

 

 






HUIZE HÖLTERHOF


Het huis werd in 1913 in opdracht van de Twentse textielbaron Gijs Jannink gebouwd die op zakenreizen naar Engeland werd bezield door de huizen aldaar. Hij deed er inspiratie op voor Huize Hölterhof en nam daarvoor de bekende landhuisarchitect De Clerq uit Den Haag in de arm, die het fraaie landhuis met rieten dak, de fraaie dakkapellen en het romantische torentje voor hem ontwierp. Gijs bestemde het buitenverblijf als zomerhuis voor zijn familie en het kwam te staan op de plek van een theehuisje uit 1909 dat vervolgens naar de tuin werd verplaatst. Vanaf 1929 was het verblijf permanent bewoond en werd daartoe uitgebreid met twee vleugels en een traptoren. J.J. van Deinse, o.a. schrijver van het Twents volkslied, schreef ter gelegenheid van de oprichting een gedicht dat in de gevel  is
 opgenomen:

*
"Waor 't heet bleuit zo mooi, en 't ven lig zo wied,
daor is't goed wèèn, in de zomertied".


       
                          Het vroegere Theehuisje
op de Hölterhof


In de Tweede Wereldoorlog werd Huize Hölterhof door de Duitsers bezet en Gijs Jannink werd opgepakt omdat hij Britse piloten in zijn woning in Enschede onderdak had gegeven. Later werd Huize Hölterhof nog door de geallieerden gebombardeerd. Gelukkig (voor ons) kwamen die bommen in de wei terecht waardoor het landhuis werd bespaard.
Vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog, in 1960, kreeg het buitenverblijf weer een permanente bestemming. Het werd een vakantie- en conferentieoord en later ook een hotel dat uiteindelijk in verval raakte en z’n deuren moest sluiten. Het landhuis heeft nu al enkele jaren een nieuwe eigenaar en is grondig verbouwd en aangepast aan de eisen van deze tijd.
Als Wellness Hotel met restaurant, sauna beauty en zwembad is het er goed toeven en beleef je de gloriedagen uit het verleden zodra je er binnen stapt. De vele authentieke details zijn bewaard gebleven, zoals fraaie oude tegels, schitterende lambriseringen en de nog veel gebruikte open haarden.
Je kunt er volop te genieten, niet alleen van alles wat het ressort te bieden heeft, maar ook van de rust in de bijzondere mooie omgeving van het Twente van vroeger.

 

 

 

 

 



  Vuurplaats van de Hölterhof in 1980.
 

 




De Hölterhof aan de Huize Hölterhoflaan 10, ca 2008...
 

 




Tegenwoordig een heerlijk Wellness ressort met zwembad en ligweiden..
 

 

 

 

 

 





UITSLAG RAADPLAATJE MEI


Het raadplaatje van mei bleek heel moeilijk. Je moet er dichtbij gewoond hebben en gezegend zijn met een geheugen van een olifant.


Niet vreemd dus dat we geen enkele goede oplossing binnen kregen.

Op de bijgaande foto’s zien we het misschien wat duidelijker en gaat er een lichtje op.


Het is het elektriciteitshuisje op de hoek van de Gerststraat en de Wicher Nijkampstraat…..

De prijs, een waardebon van 15 euro van Intratuin blijft dus in de pot….


                                                                            
 

 

 

 

 


Elektriciteitshuisje op de hoek Gerststraat met Wicher Nijkampstraat..

 

 


 

 

 

 

 

 



 


 NIEUW RAADPLAATJE



Was het vorige plaatje moeilijk, deze keer hebben we het wat makkelijker gemaakt.
De houten schutting die je ziet is van een bedrijf met een naam die precies past bij het product waarin ze handel drijven en waarbij we direct aan de kerstdagen moeten denken….

 
SUCCES!

Als er een lichtje gaat branden stuur je antwoord dan naar ....

 info@stefenfen.nl

 

Maar via de gewone mail mag natuurlijk ook!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

TOP

HOMEPAGE