KASTANJE
 

 
kastanjebabies. 
 

 KASTANJE


Meer nog dan een glas champagne,
een voetbalwedstrijd van Oranje
of de kusten van Bretagne
boeit mij dit kraambed der kastanje.


 Aan de stadsrand waar ik woon, loopt nog een oude boeren landweg. In de woonwijk is deze tot wandel en fietspad gepromoveerd maar het laatste gedeelte tot de grote weg is nog voor motorvoertuigen vrijgelaten zodat de twee aanliggende boerderijen bereikbaar zijn.
Door een duiker onder de weg stroomt een beek met stuw waardoor er altijd stroming is en het ruisen van het water hoorbaar blijft. Aan de linkerzijde van de weg staat een lange rij oude eiken waarin diverse vogels en eekhoorns een plekje hebben en waarachter een weiland met koeien.
Rechts bevindt zich een kleine boerderij met de ren van een goed bevolkt kippenhok die slechts door een ondiepe greppel van de weg gescheiden is en waar een machtige kastanje voor beschutting zorgt. Iets verderop ligt een paardenweide waar wanneer je voor het hek gaat staan, de edele dieren nieuwsgierig naar je toekomen….
Het valt te begrijpen dat dit een leuke plek is voor peuters en kleuters. Ik ging er dan ook al met mijn dochter naar toe en tot voor een jaar of vijf nog met de kleinkinderen. Kippen voeren met gras uit de berm, eikels en kastanjes zoeken om er poppetjes of een ketting van te maken, op opa’s arm dicht bij het paard durven komen, stokjes ( bootjes) aan de ene kant van de duiker in de beek gooien en kijken of ze er aan de andere kant weer uitkwamen en ten slotte wat madeliefjes of boterbloemen voor oma plukken die ze dankbaar op een borrelglaasje zette. Allemaal dierbare herinneringen.
Nu heeft de boer enige tijd geleden de greppel opgeschoond en het slip, de half vergane bladeren en meerdere generaties kastanjes bij de duiker van de beek gedropt….
En zie hoe de natuur als ze een kans krijgt de gelegenheid aangrijpt om zich te manifesteren.
De oude kastanjes lopen na jaren nog uit en een groot aantal baby’s steken hun gebladerde kopjes boven de grond uit. Bij eikels had ik dat al vaker gezien maar bij kastanjes en ook nog zoveel nog niet.


Mijn dochter en kleinzoon maakten de foto’s en zo werd het een familiestukje.