LINDELAAN
 

 




Lindelaan..
 

 






      LINDELAAN

     
Leentje leerde Lotje lopen
      Langs de lange lindelaan
      Je kon er ook een ijsje kopen
      Ik zie de ijscokar al staan.




De lindeboom werd net als de Beuk, de Eik en de Kastanje al in de oertijd door de mens als goed en heilzaam beschouwd. In veel dorpen en steden vinden we dan ook een Lindelaan. Ook in Enschede.
Op de foto zien we die oude Lindelaan ( trouwens zonder ook maar ene lindeboom) die liep van de Kuipersdijk naar de Beltstraat waar zich nu ongeveer de Edo Bergsmalaan bevindt. Het laantje had haar naam te danken aan de mooie lindes die er stonden en die misschien een restant waren van de vroeger in de buurt gelegen Mooienhof? In eerste instantie werd het Krimpleintje genoemd maar in 1899 gewijzigd in Lindelaan. Het laantje verdween in 1954 bij de aanleg van de Boulevard. In 1936 kreeg de stad er de Lindestraat bij en in 2013 de Lindebrink. Heette het huidige Elderinkshuis vroeger ook niet herberg “In den Lindeboom” vanwege de fraaie Lindes waarmee het werd omringd? En wat te denken van het Lindenhof? Maar het meest naar het verleden verwijzende naam is de Horstlindeweg, nu Horstlindelaan genoemd naar de Horst of Veemlinde waarvan de nazaten nog altijd bij het erve Drienerhorst staan en waar vermoedelijk vroeger recht werd gesproken. In de buurt loopt ook de Viermarkenweg .
Ook hier staat een oude linde, “de Viermarkenlinde” precies op de plek waar de Lonnekermarke, de Eschmarke, de Twekkelermarke en de Drienermarke samen komen en waar gemeenschappelijke besprekingen door de besturen van die marken werden gehouden.
De Linde is dan ook een boom met een symbolische, religieuze en magische geschiedenis. In vroeger tijden was het gebruikelijk om bij het bouwen van een nieuwe boerderij, kerk of ander belangrijk gebouw tegelijkertijd een linde te planten. De boom zou het huis geluk brengen en beschermen tegen onheil en bliksem. Ook voor geliefden bracht het geluk om samen onder het bladerdak te vertoeven. Door de Kelten en Germanen werd de linde beschouwd als een heilige boom waaronder huwelijken werden gesloten, belangrijke vergaderingen plaatsvonden en recht werd gesproken. Wie als amulet een takje van de linde bij zich droeg, zou gevrijwaard zijn van hekserij en andere occulte narigheid. Kleine kinderen beschermde het tegen kiespijn. Hoe verder we naar het oosten gaan in Europa hoe meer de linde als geluksbrenger gold. De lindeboom is ook veel bezongen, vooral in Duitsland. We leerden bij de Duitse les het bekende lied van Wilhelm Müller op muziek van Schubert;




Am Brunnen vor dem Tore
da steht ein Lindenbaum.
Ich träumt’ in seinem Schatten                                    
De Viermarkenlinde in 't Wageler
So manchen süssen Traum.
                                                                                              


                                                                                                   


 

 



De Tanzlinde bij de oude Saline in Rheine....
 

 



Lindelaan met linde..