MAARTNIEUWS  2015
 

 

 





DE PADEN OP!

De lente komt eraan. We hebben de eerste zonnige zondag al gehad.
Tijd om in de tuin aan de slag te gaan of, voor zover het nog kan, een mooie voorjaarswandeling te maken. En welk lied past daar beter bij dan het bekende,
DE PADEN OP, DE LANEN IN.”
Het was tijdens onze schooltijd zo populair dat we het allemaal nog wel kennen.
Dus zingend op pad al dan niet met een welgevulde tas met niets erin.


Zing het mee bij “NOSTALGIE”



 

 




ZEEUWS MEISJE

Wat we ons ook nog kunnen herinneren is de margarine van het merk, ”ZEEUWS MEISJE
Sterker nog, het is nog altijd te koop.
Zeeuws Meisje is een van de oudste margarinemerken van Nederland. Al in 1894 werden er boterhammen mee gesmeerd. De bekende reclame boodschappen van “Oons bin zunnig en geen cent teveel hoor!” komen uit 1975 toen er een echt Zeeuws meisje werd  uitgekozen als het  gezicht van deze reclamecampagnes. Bij het 100 jarig bestaan in 1994 was er weer een “meisje verkiezing”
voor een modernere verpakking.

 









 

 




SANDERS

Wie weet, hebben jullie als kind wel eens Zeeuws meisje margarine voor moeder gekocht bij de kruidenierswinkel van Sanders op de hoek van de B.W. ter Kuilestraat en de Wicher Nijkampstraat.
Sanders begon ooit in 1916 met een klein winkeltje in de voorkamer aan de Deurningerstraat. Toen de zaken goed gingen bouwde hij in 1923 de bekende eerste grote Sanders aan de Leliestraat.
Sanders had drie zoons die alle drie bij pa in de zaak gingen. De een bleef aan de Leliestraat, de ander begon een eigen Sanders bakkerij en zoon Hennie en zijn vrouw kregen in 1939 de winkel op het Stevenfenne…  Van deze drie zaken uit werd het latere Sanders  supermarkt imperium uitgebouwd  dat intussen is overgegaan in EMTÉ……..
Misschien herkennen jullie het interieur nog ?

 




 


De voormalige Sanders winkel augustus 2014

 




HUNEBEDBOUWERS



Op school werd er regelmatig over gespeculeerd. De Hunebedbouwers in Drenthe. Hoe kregen ze in die primitieve oudheid die keien, groter nog dan de dikke steen van Pathmos, op elkaar?
De vreemdste theorieën doen de ronde waaronder die van een dominee uit de 18e eeuw die dacht dat het inmiddels uitgestorven reuzen geweest moeten zijn. De geleerden zijn het er nog steeds niet over eens…
Het was de basis voor een belevenis van Gerrit.


Hij vertelt erover bij
“VERHALEN”





 

 




  BROEKHEURNERWEG







In onze serie foto’s van de Broekheurnerweg is hier voorlopig de laatste.
We kijken hier ongeveer vanaf de Burgemeester Jacobstraat richting bakker Heinink (nu IJssalon)
Het is vuilnisophaaldag want de “asvaten” staan buiten.
In een van deze huizen woonde klasgenoot Johan Meier.
Bij de dikke boom begon voor de aanleg van de Getfertsingel de Zuiderweg die liep naar de Cromhoffsbleekweg. Het was een grensweg tussen de gemeenten Enschede  en Lonneker die met Jannink is geruild voor de grond die nodig was voor de aanleg van de singel..
Achter het hek lag in onze jeugd een braakliggend terrein, de overblijfselen van wat eens de grote Cromhoffsbleek was. Er was bij de boom ook nog een oude bunker uit de oorlog waar Rob en ik uit school nog wel eens in afdaalden…
Ik kan me herinneren en misschien weet Rob dat ook nog dat er een keer een soort Olympische Spelen werden gehouden voor padvinders of andere jeugd. Er werd toen een sintelbaantje aangelegd waarop later een kolenboer oefende voor draverijen met zijn paard en sulky.
Allemaal verleden tijd maar veel van de oude bomen staan er gelukkig nog..
 






 

 




NOSTALGIE






Op internet vonden we nog een plaatje van een interieur uit de jaren 50.
Mij sprak het erg aan want behalve de haard hadden we ook bijna hetzelfde doek boven de schoorsteenmantel met daarop enkele voorwerpen die met een spijkertje op het doek bevestigd waren. Zo herinner ik me o.m. nog een koperen salamander en een spin. .
Ook wandbordjes kregen er een plekje, dus ook het bordje dat we op school kregen met 10 jaar Bevrijding..
Verder hadden we ook zo’n kolenkit, gevuld met nootjes 4 om de haard op regelmatige tijden mee bij te vullen om de winterkou uit de kamer te verjagen.
Om de ruitjes weer schoon en helder te krijgen reinigde moeder die met koude thee...


Nog eventjes geduld, de haard hoeft dan voorlopig niet meer aan..






 

 





PUZZELTJE



Voor degene die vorige maand de puzzel goed wisten op te lossen zagen wel dat het een schoolplaat was van Sloot en Plas van dhr. M.A. Koekkoek...
Om nog even in dezelfde categorie schoolplaten te blijven hebben we ook dit keer een plaat met bloedstollende waterdieren gekozen waarvoor ik vroeger zelf nogal bang was wanneer ik met buurtkinderen op pad ging om stekelbaarsjes te vangen...


We wensen iedereen veel succes met de oplossing!


 







 

 

 

TOP

HOMEPAGE