MEINIEUWS  2015
 

 

 




MEILIED


Of het nu juli, september, januari of maart was, het werd bijna op elke zangles gezongen…
Het zal het stil verlangen zijn geweest naar de lente dat onze kelen inspireerde.



Laten we nog maar eens luisteren en als we in de stemming zijn, meezingen bij


"NOSTALGIE"


 

 





MOEDERDAG

Tweede zondag in mei? MOEDERDAG!



We hopen dat alle moeders zondag jl. flink zijn verwend en en een bloemetjes mag daarbij dan ook niet ontbreken!




Deze affiche werd in onze jeugd nog veel gebruikt…..






 
 




5 MEI

Op 5 mei jl. vierden we dat we in 1945, 70 jaar geleden werden bevrijd.

ZEVENTIG… Dit jaar ook voor ons een magisch getal……
Zestig jaar geleden liepen we mee in een grote bevrijdingsoptocht waar we aan het eind dit bordje en wat snoep kregen. Ik denk dat misschien nog een enkeling het bordje heeft bewaard
 De eerste en tweede klassen kregen deze fraaie beker vol met snoep.
Eerlijk gezegd, hadden wij die ook liever gehad en waren er zeker zuiniger op geweest dan op het blikken bordje waarvan we de betekenis toen nog niet goed door hadden…
 

 






                                      



 

 




SCHUILKELDER

De oorlog liet nogal wat sporen in de vorm van lege plekken na in de stad. We herinneren ons allemaal nog wel de vernielde spoorbrug bij station Zuid en het pontje over het kanaal dat de Lonnekerbrug  verving…
Maar wie weet nog dat aan de Zweringweg deze schuilkelder lag?
 
                           

 

 



MEIMAAND SONGFESTIVALMAAND

Tsjoeke Tsjoek Oosterhuis gaat voor ons naar het Eurosongfestival.
Zou haar gewaagde jurk bijdragen aan een succes even groot als in 1975 toen Teach-In won met in de gelederen Johnny Gaasbeek die een klas lager zat dan ons?
Op de hoes, prijkt hij midden onder en op de schoolfoto vooraan met de handen in de zij. Rechts naast hem Gerrit Vos die zijn vader opvolgde als kastelein van Café de Sport aan de Broekheurnerweg naast Piet van Dijk.
Op de foto zijn verder nogal wat ex-klasgenoten van ons te vinden….
 







 



 

 




      

Voor de meisjes zal deze nostalgisch geurfles geen onbekend fenomeen zijn. Bij menig moeder prijkte wel zo'n flesje op haar toilettafel.
En had je kiespijn? Geen nood!!
Moeder sprenkelde wat "odeklonje" op een zakdoekje, dat hield je dan tegen het zere object met de bedoeling om het enigszins te verdoven.
Moeder wist raad en vaak  hielp het ook nog ....


 







Veel jongens zullen vroeger vaak voor de etalages van een motorpaleis hebben gestaan, de voors en tegens van diverse brommermerken tegen
elkaar hebben afgewogen om vervolgens voor de "heilige koe" van hun
voorkeur te sparen en te kopen...
Vanaf ƒ 1495,-- had je toen al een scooter...
Tegenwoordig geef je dit bedrag al uit aan een elektrische fiets, alleen betalen we het nu met euro's....


 

 



USB-STICK VOOR SENIOREN


Binnenkort wordt het verplicht gesteld dat senioren niet alleen hun identiteitsbewijs bij zich moeten hebben, maar ook hun verzekeringspapieren, hun medicijnenkaart, een compacte versie van hun medisch dossier, hun wens om al dan niet gereanimeerd te worden na een hartstilstand, etc. etc, Kortom, er moet heel wat papierwerk meegevoerd worden als een oudere even de deur uitgaat !! Daarom is er sinds kort een speciale USB-stick voor senioren ontwikkeld.
Kijk zelf maar hieronder - - - - - -


   



Binnenkort verkrijgbaar, enkel op voorschrift !
Zo heb je altijd je USB stick bij de hand !







 
 







Een vroege foto van drumband Stevenfenne, nog zonder uniformen.
Wie herkennen we nog?


 

 




DE PROEFTUIN

Soms stuiten we bij onze ontdekkingstochten naar het verleden bij toeval op iets waarvan we wel hadden gehoord maar waarvan we de ware betekenis niet wisten….
We kennen allemaal  Oriental City, de Chinees waar we na onze reünie hebben gegeten.
Vroeger was dit café Bornebroek, eerst een klein bruin kroegje, in onze jeugd uitgebouwd tot een groot café met twee biljarttafels.
Wanneer wij daar gingen biljarten, had een vader van een van onze vrienden het altijd over de “Proeftuin”. Laten we nu altijd gedacht hebben dat dit een bijnaam was voor café Bornebroek met een verwijzing naar het proeven van al dan niet smakelijke alcoholhoudende dranken.
Via een artikeltje in een oud boek kwamen we er achter dat op het terrein achter het café en aan de andere kant achter de Gerststraat, die er toen overigens nog niet was, een echte proeftuin heeft gelegen. Deze was in 1912 opgericht door de Lonneker boeren (het terrein hoorde toen nog bij de gemeente Lonneker) om alternatieven te zoeken voor de eentonige verbouw van rogge, vlas en aardappels. De proeftuin diende om de teelt van o.a. tomaten en groenten uit te testen.
Nu we dit hadden gelezen en ook de straatnamen hadden bestudeerd, snapten we het geheel.
De straten die we nu kennen rondom de huidige Chinees waren er toen nog niet. Wat nu de Dr. v.d. Zandestraat heet was toen een zandpad dat we Bornebroeksweggetje noemden.
Op de oude kaart met de oorspronkelijke Lonneker plannen voor het Stadsveld zien we dat er iets heel anders is uitgekomen. De oorzaak was eenwording in 1934 van Enschede en Lonneker, de crisis van de jaren dertig en de oorlog waardoor de plannen werden verschoven tot de begin jaren vijftig. In die oude plannen loopt de Tomatenstraat door tot aan de Dr. v.d. Zandestraat, er is geen Louwesstraat en alleen de Remorsstraat en de Warmoesstraat lopen door naar de Weth. Nijhuisstraat met daar tussen de Tuinbouwstraat die nu anders loopt. Die namen zijn er niet toevallig gekozen nu we weten dat daar de proeftuin lag.
Dr. Van de Zande was een geleerde die zich heeft ingespannen voor land en tuinbouwonderwijs, Remors heette het gebied waar de tuin lag, tomaten en warmoes (deftige naam voor snijbiet) waren uiteraard de groenten die in de proeftuin gekweekt werden en tuinbouw spreekt voor zich.
Veel over de proeftuin is er niet meer bekend.
Vaag herinneren we ons nog dat er wat oude vervallen broeikassen zonder glas achter de heg langs het Bornebroeksweggetje stonden.
Het witte huis op de foto moet de woning van de beheerder van de Proeftuin zijn geweest. We wisten het zelf niet maar van een bewoner van het gebied hoorden we dat bloemist Massereeuw er heeft gezeten voordat hij verhuisde naar de Haaksbergerstraat naast de Derde School met den Bijbel…
Als iemand er nog meer van weet te vertellen, horen we het graag…..



                                 We vonden een krantenartikel uit 1917 waarin gewag werd gemaakt van een vreselijke storm
                                                       die de tuin trof waardoor al het glas van de kassen aan diggelen ging.
                                                       
                                                          


 







het open terrein met kruisje was de Proeftuin..


 

 

VAKANTIE


Tot slot weer een puzzeltje voor de liefhebbers...

Hiermee wensen we iedereen een mooie zomervakantie en in elk geval wij kijken uit naar de reünie in september!!




Veel puzzelplezier...
 











 


 

TOP

HOMEPAGE