MEINIEUWS  2022  
                   

 

 





LIED...   


Vanuit Mini´s platenrekje kwam een uitnodiging van een stokoude kunstschilder om met een optocht van circusartiesten en andere vreemde vogels mee te lopen en over de hoge bergen op te trekken naar het beloofde rivierenland... al zingend zoals we dat ook gewend waren wanneer we naar het badhuis marcheerden.
Gaan jullie mee?


Kijk voor de route bij
"NOSTALGIE"  


Heb jezelf een favoriet plaatje met dierbare of romantische herinneringen, geef het door aan Mini en we spelen het een volgende keer af…..



 

 





CAFÉ BORNEBROEK


Via onze trouwe lezer Arie Nieterink kregen we een krantenknipsel onder ogen van het oude café Bornebroek aan de Haakbergerstraat. Weliswaar niet meer helemaal in de oude staat want men is al met de afbraak bezig terwijl het nieuwe café met slijterij op de achtergrond al te zien is. Zelf hebben we jarenlang gezocht naar een plaatje van dit oude kroegje waar Gerrit als kind af en toe op zondagmorgen met zijn vader kwam nadat ze over het toen nog onbebouwde Stadsveld een wandeling hadden gemaakt.
Bij het café begon toen een zandweg die door ons Bornebroekspaadje werd genoemd maar officieel al in de nieuwe stadsplanning van voor de oorlog als Dr. van der Zandestraat was opgenomen. Het pad voerde door bos en weilanden naar de Weth. Nijhuisstraat die Gerrit en zijn vader over staken om via een ander pad bij het dierenasiel te komen. Op de terugweg even langs bij het toen nog boerencafeetje waar onder zware sigaren en sigarettenrook vader een borreltje dronk, Gerrit een glas ranja kreeg en voor een dubbeltje een handje zoute pinda´s uit een bolvormig automaatje mocht draaien. Voor moeder die thuis met de koffie wachtte. namen ze een reep Kwatta mee.
Bij de nieuwbouw ontstond er een heel ander en groter café met zelfs twee biljarts.
Ook hier was Gerrit later met zijn vrienden op zondagmiddag te vinden om in de eerste uren dat het nog rustig was het biljarten terend op één glaasje cola onder de knie te krijgen. Nee, ze waren niet de beste klanten....
Maar
ook deze fase van buurtcafé is al lange tijd achter de rug. In het pand zit nu het gerenommeerde Chinees-Indisch restaurant Oriëntal City waar we na onze twee samenkomsten met de klasgenoten bij de speeltuin heerlijk hebben gegeten....


 












 

 



nu Oriëntal City
 

 



 

 





MALLE BABBE OET BOKEL


Gerrit vertelt een waar gebeurde Twentse geschiedenis uit het verleden.



 






 






  • MALLE BABBE OET BOKEL


    Uit het verleden van Enschede en de omliggende buurtschappen zijn veel officiële gebeurtenissen beschreven. Oorlogen, rampen, hoge heren, politieke en industriële ontwikkelingen enz.
    Maar in de schaduw hiervan komt men zo af en toe (mangs) ook verhalen tegen over het gewone volk. Een prachtig voorbeeld hiervan is het lot van Berendina Hertgers.
    We gaan daarvoor terug naar het jaar des Heeren 1748.
    Ons land was sinds 1741 verwikkeld in de Oostenrijkse- Successie- Oorlog. Deze speelde zich voor het grootste deel af op het grondgebied van het huidige België dat toen bij Oostenrijk hoorde.
    Frankrijk was een machtige vijand en ons land kreeg hulp van Hannover dat zijn huursoldaten, de beruchte Brunswicker blauwrokken, via Twente naar het slagveld stuurde. Dat hield in dat aan veel van deze doortrekkende troepen in de Twentse dorpen en steden inkwartiering moest worden verleend. Natuurlijk zochten deze soldaten vermaak en vertier in de herbergen en daar deed de 24 jarige Berendina vol overgave aan mee. Zo zelfs dat er kwaad van gesproken werd en menigeen haar gedrag als zedeloos bestempelde. De gevolgen konden niet uitblijven en Berendina die als melkmeid op een boerderij in Boekelo werkte, raakte zwanger van een soldaat die niet met haar wilde trouwen. Ze wist dit verborgen te houden totdat de boerin op 6 oktober ’s morgens vroeg een dood kindje in de bedstede van Berendina aantrof. Het had een indrukt schedeltje en al snel werd Berendia beschuldigd van kindermoord……
    Ze ontkende heftig en beweerde dat het kindje dood was geboren, maar wegens haar lichtzinnig en vrijpostig gedrag en het geheimhouden van haar zwangerschap werd ze door de vooringenomen en in zedenzaken zeer strenge magistraten die vaak de bijbel als grondslag namen, tot de wurgpaal veroordeeld. De doodstraf werd in die dagen voltrokken in Oldenzaal en Berendina werd in afwachting van de terechtstelling opgesloten in de kelder van het Oldenzaalse stadhuis.
    Op 21 december 1748 was het zover. De veroordeelde melkmeid werd op een open wagen gehesen waar dominee Strik uit Enschede naast haar plaats nam om haar in haar laatste momenten te bij te staan. De wagen werd door een aantal Nederlandse soldaten begeleid om wanordelijkheden te voorkomen want meestal nam het volk een voorschot op de straf door de misdadiger met van alles en nog wat te bekogelen en uit te schelden …
    Nu echter was het anders. De Oldenzaalse bevolking vond de doodstraf veel te zwaar voor zo’n jonge vrouw en protesteerde luid. Ook de Hannoverse soldaten waarmee Berendina zo goed bevriend was geraakt, waren verontwaardigd en besloten in te grijpen.
    Toen de wagen bijna het galgenveld waar de doodskist al klaar stond, had bereikt, viel een groep van zo’n twintig soldaten de stoet des doods aan. De Nederlandse soldaten werden ontwapend en in bedwang gehouden terwijl anderen Berendina bevrijden. Een van de soldaten zette haar voor zich op zijn paard en reed spoorslags met haar naar grensovergang de Poppe waar ze eenmaal in Duitsland spoorloos verdwenen.
    De verontwaardigde overheid loofde nog wel een premie uit voor degene die haar terug zou brengen maar dat leverde niets op. De soldaten die mee hadden geholpen aan de vlucht kregen een disciplinaire straf. Nooit werd meer iets van Berendina vernomen, maar het gerucht gaat dat het goed voor haar is afgelopen. Ze zou er, ver weg van Boekelo, de liefde en een nieuw leven hebben gevonden.
    Deze gebeurtenis was voor de autoriteiten in 1775 aanleiding om bij de terechtstelling van de beruchte misdadiger Huttenkloas extra maatregelen te nemen om een herhaling te voorkomen…
    Ik heb ze niet gelezen of gezien maar er zouden een film en een roman over Berendina bestaan……




     

 




Berendina ter veroordeling..
 

 




galgenveld Oldenzaal...
 

 

 

 

 

 





KOPERPOETS OF ZILVERGLANS


Een bekend merk voor koperpoets is BRASSO.
Het is een polijstmiddel voor voorwerpen van koper, messing en brons.
Naast het polijstmiddel kan het onder meer ook ammonia en ethanol bevatten. Met poetsen wordt eigenlijk spontaan het ontstane oxidelaagje verwijderd, waardoor uiteraard ook wat van het oorspronkelijke metaal verloren gaat.
Behalve Brasso leveren Reckitt, HG, Sidol en Kingston ook koperpoetsmiddelen en voor het zilverpoetswerk gebruikt men meestal is Silvo.
Dit is een merknaam van Van Sillevoldt die in Nederland bekend is van rijst, specerijen en kruidenmixen. Maar daarnaast dus ook zilverpoets..


 







                                                         
                      

 






KOPER EN ZILVER POETSEN


Ik zie het zo weer voor me….
Steevast poetste mijn moeder vrijdags de koperen keukenkraan die we toen hadden voordat we een geiser kregen.
Ook het koperen kraantje waarmee de toevoer van het gas naar het gasfornuis geregeld werd kreeg een beurt. Ze hanteerde daarvoor zo’n busje met poetsspul waarvan ze een beetje op een doekje schudde en de voorwerpen ermee inwreef. Daarna zo’n 10 minuten wachten om in te laten trekken en dan goed uitwrijven.
Vol bewondering keek ik toe hoe moeder de onderwerpen liet glanzen als keutels in de maneschijn. Natuurlijk moest ik dat ook leren. We hadden nog een aantal andere koperen spullen, zoals een sierbloempot, een schemerlamp op een koperen voet en wat spul. Toen ik wat ouder was mocht ik het ook proberen.
Ik vond het best een leuke klus en heb er nooit hekel aan gehad. Maar toen ik op de Huishoudschool zat en we geacht werden van huis enkele koper- of zilverspulletjes  mee te nemen om er de schone kunsten van koperpoetsen te leren, werd het teveel van het goede.
Hoezo moest ik dat leren, ik wist toch al lang hoe dat moest. Zo ook met wasgoed dat we mee moesten nemen om te  leren hoe je moet wassen en drogen. Dat had ik net de vorige dag thuis al gedaan. Ik verveelde me dus dood op school en de jongens van de Ambachtschool een stukje verderop konden me ook al niet boeien. Andersom natuurlijk ook niet. Ik smeekte mijn ouders om me toch van school te halen.
Toen ik 14 werd en niet meer leerplichtig was, mocht ik van school om moeder met het huishouden te helpen en in de kennel meehelpen de hokken uitboenen en de hondjes verzorgen.
Maar goed, ik dwaal weer helemaal af.
Ik heb van mijn moeder wat zilverwerk geërfd, waaronder een set borrellepeltjes die trouwens nooit gebruikt worden maar zo zwart waren uitgeslagen dat de lepeltjes nodig een beurt moesten krijgen. Maar zilverpoets had ik thuis niet voorhanden..
Daarom gezocht naar alternatieven….., en gevonden….
Let op, zo kan het ook!
Leg gewoon een vel aluminiumfolie in en bak en giet er een liter heet water in.
Voeg er 1 eetlepel baking soda aan toe en leg het zilverwerk op het folie.
Daarna wachten tot het schoon en het zwart verdwenen is
Het zilver uit de bak halen en schoonspoelen met lauw water en afdrogen maar….
Dat is het hele eierettn’





 




                       



 
 

       




 

 






UIT DE KRANT VAN 1971


Aan alles komt een eind, ook aan de lange loopbaan van meneer Buma als leraar aan de Stevenfenneschool.
Mini vond dit krantenartikel over zijn afscheid van onze oude school.
Leuk om te lezen waarbij allerlei herinneringen weer bovenkomen.




 








              


                       

 



                       






 

 













 

 





DODE BOOM


Bij Gerrit inde buurt waar vroeger bos en weiland en een rijtje boerenarbeidershuisjes nog aan het plattelandsverleden deden denken, moest een nieuw industrieterrein komen... De invulling van de kavels loopt nog altijd stroef en een groot deel is nog woest en ledig. Men laat er de hond uit en hardlopers hebben er een verkeervrije route... Na alles gekapt en afgebroken te hebben, heeft men één boom laten staan die aan eenzaamheid blijkbaar gestorven is.....


 

 

 

 

 

 




De dode boom heeft nog voor zaailingen gezorgd..
 


 





DODE BOOM



Een industrieterreintje moest er komen

dat was een zegen voor de stad.
Men kapte alvast vele bomen
en gooide oude huisjes plat.



De belangstelling viel echter tegen
dus liet men hem nog even staan.
Uit eenzaamheid in storm en regen
is hij langzaam dood gegaan.



Maar met zijn afnemende krachten,
heeft hij toch als laatste groet,
gezorgd voor zaailingen die trachten
een boom te worden aan zijn voet.



 

 




Dode den in een groen bos...
 

 

 

 

 

 





BIJEN OP SCHOOL


We kunnen het ons zelf zo niet herinneren, maar we moeten het toch mee hebben gemaakt want in juni 1957 zaten we nog op school. Misschien zijn er onder jullie die het nog wel weten. Meneer Gònning had met zijn klas, zal de vijfde zijn geweest, een project over bijen georganiseerd.
In het door Mini opgedoken krantenartikel kunnen we er meer over lezen....


 





 



 

                            
       
 
                

 



 


 








 

     

 

 





UITSLAG RAADPLAAT APRIL


Zo heel moeilijk was het dit keer niet en we kregen dan ook niet minder dan 17 goede oplossingen binnen...
Het betrof hier de toren van de voormalige textielfabriek Gerh. Jannink aan de Haaksbergerstraat.

De fabriek werd in 1900 gebouwd en kreeg er daarna nog een paar verdiepingen bovenop.
De toren was er niet alleen als verfraaiing voor het gebouw maar diende ook als reservoir voor 28.000 liter bluswater bij een eventuele brand.
Het bedrijf sloot net als zoveel andere textielfabrieken in onze stad in 1967 de poorten en vervulde van 1977 tot 1981 de rol van textielmuseum.
In het linker gedeelte met de verdiepingen zijn nu appartementen gevestigd terwijl van het oude lage rechter gedeelte na een brand alleen de voorgevel nog overeind staat.
Het geheel staat met schoorsteen op de monumentenlijst als herinnering aan het textielverleden van Enschede....


Onze toepasselijke prijs bij de watertoren, een sixpack met heerlijk en gezond bronwater is al aan de winnares die door het lot werd bepaald feestelijk uitgereikt.







 















Ontluistering van de Janninksfabriek om vervolgens geschikt te maken voor een wooncomplex in 1979



 Het Jannink wooncomplex in 2019 vanaf het Zuiderspoor met de fabriekspijp die men behouden heeft...



 

 

 


NIEUW RAADPLAATJE

 
 
Met onze voorkeur voor klokkentorentjes uit onze oude buurt kwamen op onze zoektocht terecht bij dit pittoreske torentje dat rond 1930 werd gebouwd. Het diende als verfraaiing voor een gebouw dat met de toenmalige naam brons zou hebben verdiend.
De huidige naam zegt iets over waaruit men bij de doelstelling van het gebouw kan putten.


Als er een lichtje gaat branden stuur je antwoord naar ....

 info@stefenfen.nl

 

 
Maar via de gewone mail mag natuurlijk ook!


 









 

 

 

TOP

HOMEPAGE

 

brasso_koperpoet