NOVEMBERNIEUWS  2013
 

 

 




Laten we ook deze maand maar weer beginnen met gezang!



Een bekend lied uit onze schoolbundel waarvan we zouden kunnen denken dat het geschreven is voor onze grootouders en overgrootouders, die het net als de in het lied bezongen “weverkens” in de Twentse textiel niet breed hadden.
Maar nee, het komt oorspronkelijk uit de Zuidelijke Nederlanden (België) waar de textielarbeiders ook grote armoede kenden.
We hebben niet alleen dit lied maar ook de textielindustrie aan België te danken. Toen de Belgen in 1830 genoeg van ons calvinistische en zuinige Nederlanders kregen en zich afscheidden, zat Nederland zonder winstgevende textielindustrie die katoentjes leverde naar ons Indië. Deze werden namelijk voornamelijk in Gent geproduceerd.
Koning Willem I besloot in samenwerking met de Nederlandse Handelsmaatschappij dat Twente een geschikte plek was om de plaats van Gent in te nemen omdat men hier al veel aan thuisweven deed. Deze opzet is volledig gelukt maar kon niet eeuwig duren.
Onze generatie heeft de laatste stuiptrekkingen, het verval en de ondergang meegemaakt.


      
Zing mee bij; "NOSTALGIE"



 

 




PONTJE


Een pondje boter scheelt maar één letter met een pontje over het kanaal.

We denken dat jullie allemaal wel eens een keer zo het Twentekanaal zijn overgestoken.
Gerrit diept uit de krochten van zijn geheugen herinneringen op aan dit fenomeen.


Lees en herbeleef het mee bij "VERHALEN"


 

 




FOTO VAN ONZE SCHOOL

Onlangs verscheen er tot onze grote verrassing bij We Love Enschede op Facebook een fraaie foto van onze school die we nog niet kenden en die toch wel wat afweek van de twee uit ons archief.
Wat meteen opvalt is dat er geen levend wezen opstaat en dat de keurig geschoren heggetjes plaats hebben moeten maken voor laag hekwerk. Het onderhoud zal wel te duur zijn geweest.
Deze foto is gemaakt in de oorlog. Dit kunnen we zien aan de gedeeltelijk wit geschilderde lantaarnpaal. Tijdens de verplichte verduistering om bombardementen te voorkomen, maakte men de lantaarnpalen wit om ’s nachts toch nog een baken te hebben waarop men zich kon oriënteren. Ook de sirene voor het luchtalarm duidt op de oorlog.
Dezelfde lantaarnpalen stonden ook in de Frederikastraat. Ze waren moeilijk te beklimmen. Ik ben nooit verder gekomen dan halverwege, maar er waren jongens die bij de lamp konden komen en die eruit draaiden of een oude fietsband erover naar beneden lieten glijden zodat iedereen zich afvroeg hoe die daar zou zijn gekomen……….
Een prachtige aanwinst voor onze verzameling.  Kijk nog even bij "oude schoolfoto's"

Leuk was ook dat er op Facebook reacties waren van de dochter en de zoon van meneer Gönning.


 

 




HARRIE BRILMAN

Zoeken we naar Stevenfennescholers die toch wel enige bekendheid in Enschede hebben gekregen dan kunnen we niet  om Harrie Brilman heen die destijds aan de Landbouwstraat woonde.
Hij is de oudere broer van Tonny bij ons uit de klas en Gerrit die een klas lager zat.
We spraken Harrie nog wel eens op ruilbeurzen en hier ook hoorden we dat Tonny en Gerrit beide al vroeg bij een verkeersongeval om het leven zijn gekomen.
Vooral van Harrie’s vroegere klasgenoten en oudere Enschedeërs hoorden we dat hij prachtig kan schilderen, vooral de natuur en dieren hebben zijn voorkeur. We zijn daarom eens op zoek gegaan en vonden enkele fraaie werken die, hoewel Harrie nooit bij hem in de klas heeft gezeten, toch sterk doen denken aan de tekeningen die Gönning vaak maakte.
Op de foto van Harrie’s klas zit hij uiterst links.

 







 



 

 





DE WAARBEEK

Af en toe gingen pa en moe met ons naar de Waarbeek toe….
Dat af en toe was in de meeste gevallen maar eens per jaar in de grote vakantie waardoor het net als de kermis op het Volkspark een spannende belevenis bleef waar je al ver van te voren naar uitkeek.
Laten we nog eens kijken hoe het er in onze jeugd uitzag en wat er van geworden is.


Beleef het mee bij NOSTALGIE"




 

 




PLAATJES KIJKEN

Tot slot gaan we deze maand foto’s kijken die gemaakt zijn tijdens onze schoolreisjes.
We hebben er zoveel mogelijk verzameld en op een speciale pagina ondergebracht.
Mochten jullie nog schoolreisjesfoto’s hebben die er niet op staan?
Neem even contact op met Mini.

info@stefenfen.nl    of     minihagels@home.nl


We houden ons van harte aanbevolen………..



Kijk bij “Schoolreisjes” onder FOTO’S



 

 




SINT NICOLAAS-OPERETTE


Weten we het nog?

Tegen deze tijd van het jaar werd er door de onderwijzers al druk gerepeteerd.
Rond Sinterklaas mochten we vanaf de vierde klas naar de Sint Nicolaas-operette.
Lopend in een lange rij van de school naar de Twentse Schouwburg.
Vol spanning wachtte je op het moment dat het doek opging en speurde je het podium af om te zien of je tussen de acteurs en actrices meneer Gönning of juf Freeze, want dat waren de vertegenwoordigers van onze school, herkende.
Gönning had vaak een belangrijke rol want hij kon mooi zingen en dat was voor een operette natuurlijk een bittere noodzaak. We herinneren ons nog dat hij een rondtrekkende nieuwslezer speelde die door middel van een bord met enge tekeningen en aanwijsstok, een moord in Oude Pekela bezong.
Uit welk jaar deze foto is, kunnen we niet herleiden maar Gönning herkennen we duidelijk vooraan terwijl Buma zoals bij zoveel organisaties het onderwijs betreffende ook hier een bestuursfunctie bekleedde.
Dit krantenartikel met foto kregen we van Jenny die speciaal voor ons haar oude schoenendoos nog eens van zolder haalde….
Wie wat bewaart heeft wat en wanneer je het met anderen wilt delen is dat zeker een bedankje waard

Dus … Jenny bedankt!


 





 

 

 

TOP

HOMEPAGE