NOVEMBERNIEUWS  2022
 

 

 





HET LICHT GAAT UIT MAAR DE TOVER BLIJFT...   


Mini’s favoriete zanger Huub van der Lubbe van De Dijk heeft besloten om na 2022 te stoppen met De Dijk om andere dingen te gaan doen.

De band, de muziek, het publiek hebben hem alles gebracht waar hij ooit van droomde zegt de zanger. Vorig jaar nog vierden ze hun veertig jarig jubileum maar het is wat Huub betreft tijd voor iets nieuws. "Nu dat nog kan".
De andere bandleden waren liever wel doorgegaan en ze vinden het erg jammer dat er met Huub's vertrek een eind komt aan De Dijk. Maar ze respecteren zijn beslissing.
Mini woonde voor haar een laatste optreden bij toen de band op 20 oktober jl. naar Enschede kwam om in het Muziekcentrum een concert te geven.
Een concert die nog lang zal heugen maar de tover niet laat verdwijnen.....


Kijk, luister en zing mee bij
NOSTALGIE



Heb jezelf een favoriet plaatje met dierbare of romantische herinneringen, geef het door aan Mini en we spelen het een volgende keer af…..




 

 






VLIEGENGEZWAM
 

(voor complotdenkers en covid ontkenners)

 

 

 

 

 




 
 

 






VLIEGENZWAM 
 

Een bioloog uit Zwammerdam

maakte studie van de vliegenzwam.

Hij vond haar giftigheid gedram,


totdat hij een paar happen nam.

Plots was zijn lichaam kil en klam,

werden zijn ledematen stram

waarbij hij stervend tot de slotsom kwam;

“ Niet geschikt voor op de boterham.”



 

 

 

 

 

 





REÜNIE BIJ HANS EN GERRIE
 

Op vrijdag 4 november waren we bij Hans en Gerrie uitgenodigd voor onze jaarlijkse reünie. 
Het was weer volop genieten van elkaars belevenissen, verhalen en kwalen, maar zeker ook van het mooie huis met kleurrijke kunst van Hans en de niet minder fraaie tuin met de bijzondere sculpturen van Gerrie.
Voeg daarbij dat we culinair ook heerlijk verzorgd werden zodat we al met al weer terug kunnen kijken op een geslaagde dag….. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PEIJNENBURG, DE FABRIEK DIE ZOVEEL IN HAAR KOEK DOET...

 






DAT IS WEER ECHT PEIJNENBURG..


Wij Nederlanders zijn dol op een heerlijke plak peperkoek, ook wel ontbijtkoek, kruidkoek, pondkoek of honingkoek genoemd. Lekker royaal besmeerd met (room)boter eet een Nederlands huishouden gemiddeld een ontbijtkoek per maand bij het ontbijt, bij de koffie of tussendoor.
Om uitdroging te voorkomen wordt de koek meestal bewaard in een langwerpige koektrommel. Hoewel er tegenwoordig talloze varianten bestaan met toevoegingen van noten, rozijnen, gember en kaneel, was dat duizenden jaren geleden nog niet zo. De Egyptenaren en de oude Grieken bakten een koek die uitsluitend uit granen, honing en specerijen bestond. De Romeinen voegden daar gedroogd fruit en een vleugje peper aan toe. Volgens oude verhalen zouden de kruisvaarders de peperkoek uit Jeruzalem naar Europa hebben gebracht. Taalkundigen houden het erop dat de peperkoek vanaf de dertiende eeuw bestaat. In teksten uit die periode werd hij overigens nog ‘lijfkoecke’ genoemd. Rond 1450 verscheen het woord ‘crude-coucke’ (kruidkoek) in de literatuur. De koeken werden in de middeleeuwen overigens alleen in kloosters gebakken, vanwege de daar aanwezige grondstoffen.

Vanaf de vijftiende eeuw zorgden ontdekkingsreizigers ervoor dat nieuwe specerijen zoals peper naar Europa werden gebracht. Koekenbakkers voegden deze exclusieve specerij aan het deeg toe, waardoor de ‘peperdure’ koek ongekend populair werd bij de welgestelden. Uit oude archieven blijkt dat vanaf 1500 in Nederland professioneel koeken werden gebakken, vooral in Utrecht, Groningen, Brabant en in Friesland.
Toentertijd serveerde men ze vaak op begrafenissen en verjaardagen.

KOEKHAPPEN kennen we natuurlijk allemaal nog uit onze schooljaren. Als je jarig werd mocht je een paar klasgenootjes bij je thuis uitnodigen en om de feestvreugde te vergroten werden allerlei spelletjes bedacht. Daar hoorde natuurlijk ook koekhappen bij.
Tegenwoordig is Koninklijke Peijnenburg B.V. bekend van de slogan ‘happen naar Peijnenburg’, de marktleider in ontbijtkoek. Op de tweede plek staat Bolletje, waarna vele kleine bakkerijen volgen. Zij maken hun eigen lokale variant, zoals oudewijvenkoek uit Groningen en de Tielse kermiskoek. Deze liefdeskoek werd door een jongeman als huwelijksaanzoek aan zijn geliefde gegeven. De kermiskoek staat vanwege deze traditie zelfs in de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

 

           

 

 

 

 

 





 

 





 

 

 

 

 

 





OP DE GRENS
 

Wisten jullie dat de Haaksbergerstraat vanaf de Zuiderstraat tot aan het Philadelphia kerkje de grens was tussen de gemeenten Enschede en Lonneker….


Gerrit vertelt. 

 

 

 

 

 




Een oud plaatje van de Haaksbergerstraat
 

 





OP DE GRENS


Hoe oud precies is een beetje moeilijk vast te stellen, daarvoor had de fotograaf zo’n vijftig meter terug moeten gaan staan, ongeveer op de hoogte van het Philadelphiakerkje..... Dan hadden we kunnen zien of de Pathmoswoning uit ca. 1915 links op de hoek er al stond of dat de Burg. Jacobsstraat rechts ( ca. 1903) al was aangelegd.
Ook kunnen we door de nog intacte bomenrij niet zien of de winkelpanden van slager Bosman of visboer Ras uit mijn jeugd al zijn gebouwd... De huizen rechts zijn uit ca.1870-80. Wel weten we zeker dat de foto is geschoten voor 1930 want toen verrees links de Derde School met den Bijbel (nu de Bron) op de plek waar we op de foto alleen nog wat optrekjes in volkstuintjes zien.
Wat is er nu zo interessant aan dit stukje Haaksbergerstraat?
Vanaf de Zuiderstraat tot aan de plek waar het Philadelphiakerkje staat markeerde de Haaksbergerstraat van 1884 tot 1934 totdat de gemeenten fuseerden, de grens tussen Enschede en Lonneker. Het eenzame jongetje links staat in Enschede, de kinderen in het midden precies op de grens en die rechts vooraan in Lonneker. Dat maakte in eerste instantie weinig uit maar werd van belang toen de wijk Pathmos gereed kwam. Er was wel een openbare school gebouwd aan het Spinnerplein maar voor de Roomse inwoners was er in de wijk geen ruimte voor een kerk of school. Deze werden in 1921 gebouwd aan de overkant van de Haaksbergerstraat dus gingen de R.K. gelovigen uit het Enschedese Pathmos naar de St.Jankerk en de leerlingen naar de gelijknamige jongens en meisjesschool maar wel op Lonneker grondgebied.
Omdat het hier niet om door de gemeente beheerde maar door het bisdom gestichte scholen ging, konden ook de R.K. kinderen uit Lonneker hier naar toe. De openbare Pathmosschool was echter voor kinderen aan de overkant van de Haaksbergerstraat taboe. Deze moesten naar een school in Lonneker en die lagen voor de leerlingen uit de huizen op de foto niet bepaald naast de deur. Men was aangewezen op de Spanseschool aan de Knalhutteweg, het Usselerschhooltje, het Broekheurnerschooltje of het schooltje aan de Poolmansweg.....

De bouw van de Stevenfenneschool in 1931 was dus geen luxe.
De Haaksbergerstraat als grens was ook voor drinkebroers uit het Pathmos belangrijk...
Het alcoholmisbruik en alle armoe en ellende daardoor waren in Enschede in de jaren twintig en dertig zo groot dat burgemeester Edo Bergsma meende harde maatregelen te moeten treffen. Er waren in de stad buiten de bekende grote restaurants en cafés niet minder dan 450 tap- en verkooppunten gewoon bij particulieren aan huis. Vergunningen werden ingetrokken en het aantal werd teruggebracht tot 75. Dit nam niet weg dat het misbruik eerder toe dan afnam, er kwamen zogenaamde stille kroegjes waar men onder het mom van kaartclub of "gewoon op visite" sterke drank verkocht. Hierop kondigde de burgemeester tijdelijke drooglegging aan waardoor dit strafbaar werd. Er werd streng op gehandhaafd en de boetes en straffen waren niet mis. De verlossing uit dit leed lag voor de dorstige bewoners van het Pathmos echter dichtbij. Ze hoefden alleen de Haaksbergerstraat over te steken want in Lonneker golden deze strenge gemeentewetten niet. Geen wonder dat er in die jaren in de huizen op de foto al drie cafés gevestigd waren.
Mijn vader, die toen een jaar of achttien was, heeft mij eens verteld hoe het er in zo’n stil kroegje in Enschede aan toe ging. Al in de fabriek werd er voor de zondagmiddag een afspraak gemaakt met de clandestiene kastelein om bij hem thuis te komen kaarten. Er moesten minstens zes jongens komen zodat men samen met de kastelein en zijn vrouw aan twee tafels in de huiskamer kon kruisjassen. De drank was goedkoop maar er moest wel regelmatig door gedronken worden om wat te verdienen. De vrouw des huizes schrok er dan ook niet voor terug om als het even stil viel met hoog opgetilde rokken een dansje te maken om de jongens die daar uiteraard op hadden gewacht, aan te moedigen de fles nog eens rond te laten gaan..... “Hup Marianneke, foezel in ’t kanneke, loat de puppekes daans’n!”.... Betaling voor de drank gebeurde niet ter plekke want er kon onverwacht politie binnenvallen, maar op maandagmorgen in de fabriek....
Ach die oude tijden, ze komen nooit weer terug..... Hoezo? We hebben net weer drooglegging met daaruit voortvloeiende illegale feestjes achter de rug....
In mijn kinderjaren kwam ik regelmatig in een van de huizen rechts op de foto die toen nog achter in de tuin een “huuske en tönneke” hadden waar de mens met hoge nood zijn of haar behoefte kon doen. Daar woonde de oude Lenstra, vader van een goede vriendin van mijn moeder en net als moeder van Friese afkomst en inderdaad verre familie van voetballer Abe.
Generatiegenoten van mij die in hun tienertijd regelmatig naar de film gingen, moeten Lenstra hebben gekend, misschien niet van naam maar wel door zijn bijverdienste. Hij was namelijk portier bij bioscoop Cinema Palace aan de van Lochemstraat. Normaal was het een onopvallende man, maar in de lange blauwe jas met gele epauletten, tressen en een dito gekleurde pet maakte hij indruk en leek wel een halve meter groter. In die tijd had je films voor alle leeftijden, voor boven de veertien en boven de achttien jaar. Lenstra controleerde niet alleen de kaartjes maar hield ook streng toezicht op die leeftijden, vooral bij boven de achttien was hij zeer alert. Ik heb het een keer geprobeerd waarbij ik hoopte dat hij, omdat hij mij kende, een oogje dicht zou knijpen. Samen met twee vrienden, we waren vijftien, wilden we naar een film van boven de achttien waarvan het gerucht ging dat er vrouwelijke lichaamsdelen van buitengewone afmetingen te zien zouden zijn. Het meisje achter de kassa zei niets en verkocht ons gewoon een kaartje. Maar Lenstra had ons door. We kwamen er niet in. Het ergste daarbij was dat hij aan mij vroeg; “Weet je moeder wel dat je naar deze film gaat?” Dit ontlokte gegrinnik en schampere opmerkingen bij de omstanders waarbij ik me blozend af voelde gaan als een gieter.....
Gelukkig kregen we wel ons geld terug.



 

 



De 3e school met de bijbel werd geopend op 2 januari 1932....
 

 




op deze luchtfoto is linksboven naast het kerkje nog juist
een deel van de afdakswoningen te zien...
 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            

                                            

      >
 

 

 

 

 





ZELF SPECULAAS MAKEN…..
 

Mini geeft haar geheime speculaasrecept prijs…

 







Het loopt weer aardig richting november en het duurt niet lang meer of Sinterklaas stapt weer van boord in Nederland.
Buiten giert de wind maar binnen is het lekker warm bij de kachel (al blijft het nog steeds oppassen met de hoge energiekosten) en genieten van een heerlijke een beker warme chocolademelk.
Het liefst met zo’n geurend en knapperig koekje erbij dat het hele jaar door lekker is. Niet alleen bij een kop koffie of thee maar ook op een snee brood met boter heel smakelijk.

Ik heb een recept opgeduikeld waarmee je zelf heerlijke speculaasjes kunt bakken.
Je kunt ze maken met behulp van een speculaasplank, maar als je die niet hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of – snijden. In dit speculaas recept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat maakt de koekjes extra knapperig en bros. Als je dat niet kunt vinden kun je ook gewone bloem gebruiken. Wil je amandelspeculaasjes bakken? Strooi dan voor het bakken eerst wat amandelschaafsel over het bakpapier en leg daar de ongebakken koekjes op.
Met dit recept kun je 50-65 speculaasjes bakken.

 





BEREIDING:   SPECULAASJES


Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar.
Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg voor gebruik kort door.
Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 a 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.
Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster…..


 

 
Maar waarvoor zouden we ons eigenlijk druk maken?
Zelf maken heeft ook z’n nadelen, zoals de smeerboel die je te wachten staat.
Je kunt ook gewoon naar de bakker gaan of naar de Appie voor een pak heerlijke bakkersspeculaas, met of zonder amandelen.
Smullen maar!




 

 

 

 

 


 

 

 




VROGGER



In disse duustre tied van ’t joar

kiek ik vol verlang’n um noar

mien kééndertied met Sunte Kloas

en de makkers met hun wééld geroas

Wi’j kreeg’n met de roe veur ’t gat

en zölfs ‘t peard was toen nog zwat

 

 





HERBARIUM 


Meneer Gönning leerde ons naast de normale vakken ook tekenen en aandacht voor de natuur. Zo maakten we op een tafel de bij de ingang van de klas stond jaarlijks een herfstlandschap. We mochten daarvoor kastanjes, eikels en fraai gekleurde herfstbladeren aanleveren, maar vooral mooie paddenstoelen vond hij belangrijk. We herinneren ons dat we op een middag met de hele 5e klas naar de Helmer zijn gelopen om ze te zoeken. 
Daarnaast stimuleerde hij ons ook om een herbarium aan te leggen. Een schrift met gedroogde planten en bloemen, liefst wilde uit de natuur. Nadat je ze had geplukt moest je ze een beetje modelleren (plat drukken) en tussen een vloei leggen….(Een vloei was het roze absorberende blaadje papier dat we gebruikten om de natte inkt bij het maken van sommen of een dictee op te zuigen) Vervolgens legde je dat in een zo dik mogelijk boek en liet het een maand drogen. De resultaten waren vaak mooi daarna plakte je ze met een reepje plakband in het schrift……
Zoals we in het krantenartikel kunnen lezen had Meneer Gönning zelf ook zo’n herbarium met bijzondere planten…… 
Gerrit heeft zijn twee herbariums met zeldzame planten als de wilde orchis en gentiaan (beide in Buurse geplukt) jarenlang bewaard maar na verloop van tijd verkleurde alles naar bruin en vielen sommige planten uit elkaar.
Helaas….. Weg er mee…. 

 





 



 

 





UITSLAG RAADPLAATJE OKTOBER ......


Het was niet gemakkelijk, maar toch waren er enkele slimmeriken die het pand van de voormalige bakkerij Heinink herkenden.

Het is nu een populaire IJssalon met heerlijke ijs in vele smaken…
Het zou voor de hand liggen dat onze prijs voor de winnaar een ijstaart zou zijn, maar gezien het jaargetijde leken ons de initialen van de winnaar in banketletters  beter passend…. 


 

 

 

 

 




Banketbakkerij Heinink aan de Weth. Elhorststraat - hoek Zuiderstraat - ca 1985...
 

 

 

 

 

 



NIEUWE RAADPLAAT.....

 

Het fragment van de foto maakt duidelijk dat het hier om een horeca etablissement gaat.
Vroeger een druk bezocht café dat de naam droeg van een vermoeiende doch prettige bezigheid maar in de volksmond de naam van de kastelein droeg. Net als met veel andere buurtcafés was het grote gebouw met bruiloftszaal blijkbaar niet meer rendabel.
Thans is het een onderkomen voor een voormalige Egyptische koningin.
Diverse klasgenoten woonden in de nabijheid van dit pand. 



Bel of mail de oplossing door aan Mini en maak kans op een leuke prijs…



 
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

TOP

HOMEPAGE