OVERVLOED

  
Overvloed - Magisch Realistisch schilderij van Hans Scholte in 't Hoff..
 

 

Het is weer tijd voor een van de prachtige schilderijen van ons medelid Hans Scholte in ’t Hoff.
Hans toont ons een vrolijke en kleurrijk werk dat hij “OVERVLOED” noemde en waarin hij de verleidingen en verlokkingen van de consumptiemaatschappij op humoristische wijze op de hak neemt. Hij deed er de inspiratie voor op tijdens een bezoek op een zonnige zomerzondagmiddag aan de recreatieplas van het Rutbeek. Iedereen kan begrijpen waarom….
We zien twee volwassenen die een kind aan de hand in de zee van overvloed leiden om kennis te maken met de geneugten van het consumeren. Het jongetje dat van de hamburger springt, is er al “door” terwijl de jongen rechts vooraan zijn buit aan reuzensmarties binnen heeft. Ook twee oude dames die de mindere tijden nog hebben meegemaakt wagen zich voorzichtig pootje badend in de weelde om na al die schrale jaren eindelijk mee te kunnen profiteren….. De personen die zich al in de overvloed en weelde hebben gebaad en gewenteld, buiken uit op het strand….
Het onverbiddelijke meetlint waarschuwt echter dat overvloed kan leiden tot overmaat. Maar ook als men zich niet heeft kunnen beheersen, hangt de reddingsboei, gratis beschikbaar gesteld door de gezamenlijke dieetgoeroes, binnen handbereik…
Kortom een schilderij om bij te likkebaarden en te watertanden al moet ik eerlijk bekennen dat mijn aandacht in eerste instantie niet werd getrokken door de hamburger en de taartjes!
Ik hoor het jullie zeggen; “Ouwe snoeper!!!”…… Het zij zo..
We kijken immers naar een magisch realistisch schilderij waarbij iedereen zijn of haar fantasie de vrije loop mag laten….


OVERVLOED
Hij wou naar ’t Rutbeek recreëren..
maar zijn zwembroek zat te nauw.
Hij ging zich voor zijn buik generen,
maar toen was daar ineens die vrouw.

Een overvloed zonder veel kleren,
aan mooi volume geen gebrek.
Het lukte naast haar te parkeren
en ze raakten in gesprek.

Ze konden van elkaar veel leren
over stamppot, worst en spek,
of hoe je pudding moest flamberen.
Ze kregen beide grote trek.

Thuis gingen ze elkaar trakteren
op chocolade en gebak.
Lekker samen broodjes smeren
en daarna een warme prak.

Ze hadden niet zo van elkaar genoten,
want haar bed bleek veel te klein.
Zodat ze resoluut besloten;
“Morgen gaan we aan de lijn”…..