TUNNEKE

 

 

 




Een nette poepdoos, ze waren er erger......
 

 





TUNNEKE  

Regelmatig zien we hier foto’s en zelfs een film van de Enschedese gemeentereiniging uit 1923 en dan in het bijzonder de ophaaldienst en de afhandeling van de poeptunnekes. Deze waren voor die tijd zeer modern en onze stad was hierbij een voorbeeld voor vele andere gemeenten. Ik moet bij het zien van zo’n foto meteen terugdenken aan belevenissen uit mijn jeugd waarvan ik jullie graag deelgenoot wil maken….
De huizen aan de Frederikastraat waar ik opgroeide hadden al een WC behalve de oude boerderij tegenover ons. Daar werden de volle tonnetjes nog omgewisseld voor lege. Niet bepaald een schoon karwei. Het waren sombere mannen van de reinigingsdienst met verweerde gezichten waarop de invloed van hun dagelijkse omgang met de materie duidelijk viel af te lezen en die, om zich te beschermen tegen eventuele ongelukken grote canvasschorten en handschoenen droegen. We stonden altijd vol spanning te kijken bij het inladen in de hoop dat er wat mis zou gaan, maar het waren ervaren lieden die hun vak verstonden.
Ik kende het gebruik van een tonnetje of poepdoos want een oom en tante van mij woonden in de Elisabethstraat (nu het verlengde van de Fredrikastraat) waar huizen stonden uit het jaar 1901. Ik kwam er vaak en deponeerde ook regelmatig een bijdrage in de metalen ton van het houten privaat. Niets aan de hand alleen het krantenpapier dat aan een touwtje was opgehangen om de restanten te verwijderen, gaf af en was te dun. De bladzijden uit de radiogids voldeden beter. Verder las ik er met plezier de bekende spreuk die oom eigenhandig met een “gleunige spieker” in een oude broodplank had gebrand..


"Hier rust en rot
het stoffelijk overschot
van ontbijt, diner en avondpot"


Ik leerde het delicate rijmpje uit het hoofd want dit soort poëzie was in die tijd iets waar je op het schoolplein gegarandeerd mee kon scoren…. Toen oom en tante inclusief de plank met spreuk verhuisden naar een mooi vrijstaand huis in het buitengebied, bleek ook daar nog een "tunneke" aanwezig. Dit werd echter niet geleegd door de reinigingsdienst want de huurbaas, een boer die even verderop woonde, had een betonnen gierkelder achter in de tuin aangelegd waar de inhoud van een "tunneke" moest worden gedeponeerd. Eens in de zoveel tijd leegde de boer de kelder om met onze uitwerpselen zijn land te bemesten. Wanneer ik er logeerde en de pech had dat het tunneke vol was, moest ik helpen het zware geval vanaf het huuske naar de gierkelder te dragen. In deze route zaten een paar hindernissen, zoals een hoge stoep. Mijn oom schiep er een groot genoegen in om onderweg regelmatig van zijn lengte misbruik te maken door de ton wat hoger op tillen zodat de inhoud naar mijn kant toe klotste en hoewel er een deksel opzat, over mijn hand en mouw liep. Loslaten was geen optie, de gevolgen zouden desastreus zijn geweest.......Mijn tante was altijd woest wanneer oom weer eens had toegeslagen. Ik moest mezelf grondig met groene zeep reinigen en ook mijn overhemd moest in de was..... Op verjaardagen waar vaak de oude familieverhalen los kwamen, werd ik er nog tot vervelends toe mee geconfronteerd.......
Op de foto boven een nette poepdoos. Ze waren er erger...


 
 


 

 




 

 



"Woudkapel" in het bos......