DE OUDE SCHOOL

 

 

 





 

 





Wie zich een culinair uitstapje bij Eet - en Bierencafé de Beiaard op de hoek van de Markt en de Haverstraat kan veroorloven, zal hoogstwaarschijnlijk tijdens het aangenaam nuttigen van zijn of haar vertering of lunch niet beseffen dat dit genot plaatsvindt in een voormalig schoolgebouw.
De ouderen onder ons kennen het nog als kantoor van van Heek& Co of later Polaroid.
Daarom is het misschien aardig om de geschiedenis van deze school even na te pluizen en te zien waar we tenslotte uitkomen…..
In vroeger dagen werd het onderwijs geheel overgelaten aan de kerk. Het eerste stadsschooltje met een niet geestelijke als onderwijzer in Enschede was in 1645 de Torenschool, een klein optrekje tegen de toren van de Grote Kerk aangebouwd. Toen de Fransen in 1798 zich met het onderwijs in de stad gingen bemoeien, werd dit schooltje wegens de geringe omvang en kwaliteit onvoldoende bevonden en werd midden op de Markt op de plek waar boter werd verhandeld een tweede schooltje bijgebouwd dat geheel toepasselijk de naam Boterschool kreeg. In 1827 toen de Fransen allang waren verdwenen werd het bouwvallige pandje afgebroken en kwam er een nieuwe grotere school voor in de plaats op de hoek van de Markt en de Haverstraat met uitzicht op het toenmalige kerkhof waardoor het de Kerkhofschool werd genoemd. De school met twee verdiepingen kon 300 leerlingen herbergen. Tijdens brand in 1862 werd het pand geheel verwoest maar na de brand op dezelfde plek herbouwd.
In 1872 toonde de heer van Heek belangstelling voor het gebouw dat naast zijn stadsvilla gelegen was. En we weten het, wanneer meneer van Heek iets wilde, zwichtte de gemeente. De school werd opslagplaats en kantoorgebouw en van Heek zette er nog een verdieping bovenop..
Natuurlijk moest er een nieuwe school voor in de plaats komen en dat werd de Bloemendaalschool, genoemd naar de bekende hoofdonderwijzer. Het voor die tijd moderne gebouw verrees op de hoek van de Zuiderhagen en de Windbrugsteeg waar nu Scapino zit.
Maar tijden veranderen en de eisen voor een veilig onderkomen voor de kinderen werden strenger in 1906 werd het gebouw dan ook afgekeurd. Op 26 april 1909 verhuisde de hele school naar de gloednieuwe Volksparkschool aan de Borstelweg. Het oude gebouw bleef ten dienste van de gemeente, er was o.a. een opvang voor daklozen. Na de oorlog werd het gesloopt. En zo zien we dat de school steeds verder uit het centrum verdween….Ook de Volksparkschool heeft intussen haar vroegere functie verloren. Ik ben benieuwd of Arie en andere oud-Volksparkschoolleerlingen wisten dat ze op de erfenis van het boterschooltje onderwijs hebben genoten………


 

 



kaartje met Boterschool...
 

 



Windbrugplein met Bloemendaalschool..
 

 



Volksparkschool..