SEPTEMBERNIEUWS  2024
 

 

 





LIED

In het platenrekje van Mini vonden we dit keer een singeltje met een vreemde titel. Vroeger snapten we er ook al niets van.

“Een wittere tint van bleek?”

Maar ja, je kon er zo heerlijk op schuifelen….




Kijk, luister en beleef het mee bij;    
NOSTALGIE




En heb jezelf een favoriet plaatje met een dierbare of romantische herinneringen, geef het door aan Mini
en we spelen het een volgende keer af…..




 

 

 

 

 

 

 
Zandpaadje bij het Buursermeertje..
 

 

 

 

 





FUIF



Gerrit kreeg van een jeugdvriendin een kopietje van een uitnodiging uit 1963 voor een verjaardagfuif die zij samen met haar broer en Gerrit wilden houden.


Gerrit vertelt hoe het er op zo’n fuifje aan toe ging.

 

 

 

 

 





 

 





FUIF       


Als je in die dagen jarig was, hield je, tenminste als je ouders toestemming gaven en genegen waren die avond te verkassen naar familie of vrienden, een zogenaamde Amerikaanse fuif. Je nodigde je vrienden en vriendinnen uit die drank of hapjes meenamen en het liefst zelf voor een partner moesten zorgen. Ik had daar altijd grote moeite mee. Je moest een meisje vragen en omdat ik geen vrouwenvlees of honing aan de kont had, was ik bang voor een hartgrondig NEE! Waarom ik dan later door de vrienden kon worden uitgelachen. Ik was gelukkig niet de enige waardoor er altijd een tekort aan meisjes was. Dit werd vaak opgelost door aan de wel aanwezige dames te vragen een vriendin mee te nemen. Zo werd het evenwicht toch enigszins hersteld.
Uit de feestkamer werden alle verplaatsbare meubelen verwijderd, behalve de bank want die kon nog dienstdoen. Op de vloer werden kussens en matrassen gelegd en aan het plafond een visnet met ballonnen opgehangen terwijl twee kleine lichtpuntjes voor een intieme sfeer moesten zorgen.
Het feest werd meestal, om het ijs te breken, begonnen met een spelletje dat bepaalde met wie je de eerste dans moest doen. Er werden plaatjes gedraaid, geschuifeld en geouwehoerd. Het drankgebruik was wegens het geringe budget matig. Er was cola, sinas en bier. Er werd dus niet gezopen en ook nog niet geblowd of gesnoven. Wel gerookt want dat was toen nog stoer. Tegen de honger nuttigden we chips en een blokje kaas. Aan het eind van de avond werd er als het klikte ook stevig gevreeën, gewoon in het openbaar of als het dieper ging in de bijkeuken, slaapkamer of schuur. Maar tegen half twaalf was het afgelopen, je moest nog op tijd thuis zijn en de betreffende ouders waren alweer onderweg.
De fuifjes vonden plaats op zaterdagavond en de zondagmorgen werd gebruikt om alles weer op te ruimen en na te genieten.
Ach, wat was het allemaal nog onschuldig toen.
De wollige en deftige taal die we gebruikten in de uitnodiging, was, wat we in die tijd noemden, ludiek, met een dikke middelvinger of vette knipoog naar de “nette” normen en waarden van de ouwe-lullen- maatschappij van toen.
Ik kon de foto’s van dit fuifje niet terugvinden, maar vond wel dit plaatje op het internet dat precies de sfeer weergeeft en laat zien hoe we er in die dagen bij liepen. De jongens netjes in het pak met wit overhemd en stropje. En………..
de panty was nog niet op de markt..
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het toch wel sexy vond….
zo’n stropdasje.
Tot slot; Ans is donderdag 8 augustus jarig, laten we haar massaal feliciteren, wie weet, misschien houdt ze wel een fuif!



 

 





 

 





 

 

 

 

 

 





BLINDE DRIES .....


Voor een kwartje kochten we een patatje mét,
bij de nieuwe kraam van Blinde Dries.

En als vader goed bij kas zat, ook nog een kroket.
Dat ging er smakelijk in en vonden het niet vies.
Moest je even wachten vóór je lekker smullen kon,
kon je Dries soms horen spelen op zijn accordeon.



We hebben nog een advertentie gevonden in een krant uit 1950 .


De allereerste gelegenheid waar we een zakje patat konden smikkelen was op de Bazaar op Speeltuin Stevenfenne. Die werd daar maar één keer per jaar gehouden maar was in onze jongste jaren een leuk gebeuren waar we met onze ouders in de avond naar toe gingen.
Er was een schiettent waar de vaders hun prestaties konden bijscholen en voor moeders en kinderen was er de ballentent waar je eveneens met enige precisie 3x een bal tegen enkele opgestapelde conservenblikken moest mikken. Als je geluk had won je ook nog een prijs mee. Maar het hoogtepunt voor ons kinderen was toch wel de frietkraam waar je voor een duppie een toet’n patat kreeg, al of niet met een lik mayonaise of piccalilly.
Wat waren we gelukkig toen bij ons in de buurt een patatkraam kwam, met als standplaats het groene veldje tegenover de Gunningschool. De zaak was van Blinde Dries zoals we allemaal nog weten. De fam. Ras woonde in die dagen in de Gerststraat.
We hebben lang gezocht of we nog ergens een foto van het ons zo bekende keetje konden vinden, maar helaas. Ook bij navraag aan Roel Ras, de jongste zoon van Dries, vingen we bot. Ook hij kon ons niet verder helpen, er was helemaal niks aan fotomateriaal.
Hij stuurde nog wél een paar foto’s van hun café annex cafetaria die in de jaren 60 aan de Akkerstraat geopend werd.
Mini bezocht in die periode het cafeetje weleens. Ze leerde de broers Henk en Roel wat beter kennen en kon het goed vinden met Hennie, de vrouw van Henk, die samen met hem achter de bar stond. Ook andere buurtbewoners ontmoette ze er, waaronder de broertjes Jagt en hun zus Trijni, Hennie v.d. Werf, Leo Grolleman en anderen. 
Het etablissement bleek daarnaast ook nog een geschikt onderkomen voor de voetballers van FC Stadsveld, waar nog lang werd nagekletst over de sportprestaties.  

Bekijk de foto's maar eens goed, misschien zien we nog een bekende......          


 

 

 

 

 




Café aan de Akkerstraat met Roel Ras achter de tap, ca 1965
 

 




FC Stadsveld  voor het café aan de Akkerstraat, ca 1965
 

 




Het Café aan de Akkerstraat met Dries en z'n vrouw, ca 1966
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 






TV UIT BEELD?


Ach wat een nostalgisch beeld,
niemand die zich hier verveelt.
Vader rookt en leest zijn krant,
ma neemt een borduurwerkje ter hand.        
De beide oudste jongens lezen,
’t kan een strip van Kuifje wezen?
De jongste leest nog niet en koos
voor ’t spel met zijn meccanodoos.

 

Is dit plaatje uit ’t verleden
te vergelijken met het heden?
Ja, maar handwerk en krant zijn overbodig.
Meccanodoos en strips zijn niet meer nodig.
Ieder groot en klein persoon,
heeft nu zijn eigen telefoon.
De TV staat aan, ook toen, maar raar;
geen ene sterveling kijkt ernaar.




         
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






PIJN EN PIJNBESTRIJDING



Het syndroom van PHPD (pijntje hier, pijntje daar) wil zeggen; een (schertsend) verschijnsel dat vooral ouderen lijden aan allerlei vage, leeftijdgerelateerde klachten.


Aan de kwakkels en de kwalen is geen ontkomen meer aan en met de jaren neemt de aftakeling toe. Onze badkamerkastjes puilen uit van doosjes aspirine, ibuprofen en paracetamol. Maar ook liggen er steeds vaker zwaardere pijnstillers.


Uit onze jonge jaren kennen we waarschijnlijk allemaal de Akkertjes pijnstillers nog wel.
Ze werden later uit de handel genomen omdat bij het analyseren van het middel werd aangetoond dat er acetylsalicylzuur (aspirine), phenacetine en coffeïne in zat.


De vroegere Chefarine 4 die we allemaal nog kennen was een combinatiepreparaat van 4 geneesmiddelen, waaronder acetylsalicylzuur, paracetamol en caffeine en werd geproduceerd door Chefaro Nederland BV in
Rotterdam.
Het middel werd in 2009 uit de handel genomen wegens ernstige beenmergdepressie en is in Nederland alleen nog verkrijgbaar als magistrale bereiding.
Ook moet het niet worden verward met de latere Chefarine varianten van ná 2009 met alleen acetylsalicylzuur en paracetamol maar zonder cafeïne en fenylbutazon.
De 'gewone', nog algemeen verkrijgbare Chefarine bevat 250 mg acetylsalicylzuur en 250 mg paracetamol.


Aspirine is een NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug ) een in het Nederlands 'niet op steroïden gebaseerde ontstekingsremmende pijnstiller'. Naast een pijnstillende en koortswerende werking hebben NSAID's ook een ontstekingsremmende werking.
Hieronder vallen o.m. ook ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Wel belangrijk om te weten is dat aspirine niet per se geschikt is voor mensen die bloedverdunners gebruiken en mensen die ooit een maag- of darmzweer hebben gehad. Ook mensen met een hart- en/of nierziekte wordt afgeraden om deze pijnstillers zoals aspirine te gebruiken omdat deze medicatie voor problemen kan zorgen. Het gebruik van aspirine door ouderen zonder hart- en vaatziekten wordt daarom afgeraden. De uitkomst verandert echter niets aan het feit dat aspirine wel degelijk effectief is bij mensen mét hart- en vaatziekten.


* Paracetamol is het meest gebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel ter wereld. Het middel verzacht de pijn, omdat het een remmer, een inhibitor is, van bepaalde vormen van het cyclo-oxygenase (COX), een enzym dat arachidonzuur omzet in prostaglandinen, die een functie hebben bij het pijngevoel.
Het exacte werkingsmechanisme is echter nog niet opgehelderd.
Paracetamol is een relatief veilig geneesmiddel en ook goed te gebruiken bij zwangerschap.
Voor verlichting op korte termijn kunt u ook paracetamol met coffeïne gebruiken. Wanneer de hoofdpijn is ontstaan doordat uw lichaam gewend is aan koffie of thee, dan helpt dit medicijn ook omdat het coffeïne bevat, dit is hetzelfde als caffeïne.
Paracetamol met coffeïne vermindert binnen een half uur de hoofdpijn.
 

 

 

 

 

      

 

 

 

 





VEER IN DE KONT      


Rob Nolmans, een oude jeugdvriend van Gerrit die in zijn jonge jaren aan de Haaksbergerstraat woonde ter hoogte van de afslag naar de Frederikastraat, is eigenaar geworden van het aloude café ’t Bolwerk. Gerrit maakte ter gelegenheid hiervan een gedichtje.

Dat viel blijkbaar zo in de smaak dat hij een uitnodiging kreeg om een borrel te komen drinken samen met de dames van Oud Enschede en ook ons Mini en Hans.
Het bleek echter een uitnodiging voor heel wat anders. Men wilde Gerrit in het zonnetje zetten voor al zijn schrijfwerk voor Oud Enschede. Mini zat ook in het complot omdat zij mij natuurlijk al sinds 1951 kent. Ze had een mooie toespraak in elkaar gezet, waarin mijn grappen en grollen in de klas nog eens werden aan gehaald en de daardoor slechte relatie met juf v.d. Bosch.
Maar de grote verassing kwam hierna. De dames hadden een fraaie bronzen ganzenveer met inscriptie laten maken. Gerrit was er even emotioneel van, maar kon het zeer waarderen.

De middag werd ondanks de stortbuien een succes met leuke anekdotes en herinneringen.
De ganzenveer kreeg mooi plekje in Gerrits boekenkast.



 

 

 

 

 




Een spannend moment bij 't Bolwerk op 21 juli 2024..
 

 





 

 




Het was een geweldige en gezellige middag, de tijd vloog om..
 

 




En toen begon het te regenen, niet normaal meer, en het hield niet meer op ..
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

 






Een jeugdvriend van Gerrit heeft café Bolwerk gekocht en Gerrit zou Gerrit niet zijn als hij niet de naam Bolwerk in de geschiedenis van onze stad zou proberen te vinden.
Als eerste raadplegen we de dikke van Dale, deze biedt drie mogelijkheden; Het werkwoord bolwerken dat klaarspelen of volbrengen betekent. Bijvoorbeeld: ik kon het niet allemaal meer bolwerken…Dan bolwerk (1) dat figuurlijk is bedoeld en aangeeft dat op een bepaalde plek een groep sterk vertegenwoordigd is. “Enschede was ooit een bolwerk van het socialisme”
Bolwerk(2) wat de vertaling is van het Franse bastion en een sterk verschanst gedeelte is in het verdedigingswerk van een stad.
Wat heeft de eerste eigenaar bewogen om zijn café ‘t Bolwerk te noemen? Het zou de Bolwerkstraat kunnen zijn waaraan het is gelegen. Het straatje kreeg pas in 1899 officieel deze naam, daarvoor was het een naamloos modderig voetpad tussen de Noorderhagen en de Achterstraat (nu Stadsgravenstraat).

                     

Zoeken we nog even verder…en laten we samen maar eens terug gaan naar de Tachtigjarige Oorlog. Het kleine stadje Enschede was op een korte periode in 1583 na tot 1597 in Spaanse handen en bezet door een garnizoen van maximaal honderd manschappen. Dit waren niet allemaal Spanjaarden, meestal alleen de commandanten en hoogste officieren, de andere officieren waren Nederlandse of Duitse katholieke edelen die trouw hadden gezworen aan de Spaanse koning en een hekel hadden aan de protestantse ketter Willem van Oranje. De soldaten waren huurlingen die het werk alleen deden als broodwinning, maar als er ergens anders meer te verdienen viel zo overstapten naar de vijand. Het bezettingsleger eiste onderdak en voeding van de circa 1500 inwoners van Enschede wat in die tijd een te zware belasting was. Het leger ging dan ook regelmatig op stroop- en plundertochten in de omliggende dorpen en bij boerderijen waar voornamelijk vee, etenswaren en brandhout werden geroofd.
Rond 1590 regeerde in Enschede de Italiaanse graaf in Spaanse dienst Mario Martinego. Hij had van de oprukkende Staatse(Nederlandse) troepen onder leiding van Prins Maurits van Nassau gehoord en vond dat de verdedigingswerken (het stadje had geen stadsmuur) te zwak waren. Die bestonden uit een buitengracht, een te smalle aarden wal met daarop doornhagen en een binnengracht. Deze waren in de 12e en 13e eeuw misschien afdoende geweest, maar met de kanonnen die steeds zwaarder werden, was voor de vijand de verovering van de stad met enkele welgemikte schoten, een fluitje van een cent. Martinego liet dan ook op zeven strategische plekken verdedigingstorens bouwen van waaruit een aanstormende vijand met een klein kanon, musketten, pijl en boog en spiesen kon worden bestookt. Deze bolwerken waren echter geen echte bastions, waarschijnlijk van hout en stelden weinig voor… Dat bleek toen Maurits in 1597 met een groot leger Enschede kwam opeisen. Enkele verkenners van de Spaanse bezetters mochten onder vrijgeleide de zware kanonnen komen inspecteren en kwamen al snel tot de conclusie dat verzet zinloos was waarop de kapiteins Vasques en Grootvelt zich overgaven, mits het garnizoen de stad mocht verlaten met medeneming van al hun wapens en bezittingen. Maurits stond dit toe onder voorwaarde dat ze zich terug zouden trekken achter de Maas en zich niet zouden aansluiten bij andere Spaanse troepen of aan gevechten zouden deelnemen, zo ja, dan werden ze alsnog in de pan gehakt. De prins had daarmee zijn eigen leger voor een bloedbad behoed, Enschede voor plundering bespaard en kon nu in volle sterkte optrekken naar de veel grotere en beter verdedigde vestingstad Oldenzaal.

Enschede mocht van Maurits al zijn stadsrechten en privilegiën behouden maar moest, op de binnengracht na, alle verdedigingswerken dus ook de bolwerken ontmantelen. De beide poorten mochten blijven en met het zand van de aarden wal werd de buitengracht gedempt. De binnengracht werd smaller gemaakt zodat aan de Walstraat en Achterstraat ruimte ontstond voor huizenbouw. Van de bolwerken is nooit iets teruggevonden, alleen een paar namen zijn blijven hangen, zoals de “Duivelskeuken” in de driehoek Oldenzaalsestraat, van Lochemstraat en Noorderhagen. Bij dit bolwerk werden munitie, wapens en buskruit opgeslagen wat de naam verklaard. Het bolwerk “den Bril “ lag op de plek van het vroegere zwembad van van Heek. Waar die naam vandaan komt is onbekend, maar zou best eens als spotnaam door de bevolking zijn bedoeld met verwijzing naar de verovering van den Briel op 1 april 1572 (Op 1 april verloor Alva zijn bril) Ook de naam “de Belt” waarnaar de Beltstraat is genoemd zou een bolwerk kunnen zijn geweest. De andere bolwerken vinden we als rode punt terug op het kaartje, het blauwe puntje is het café.
Laten we maar aannemen dat het café is vernoemd naar het straatje en het dichtstbij gelegen bolwerk aan de Noorderhagen bij het begin van de Bolwerkstraat.


Uit ons onderzoek kunnen we tenslotte concluderen;
Café ’t Bolwerk, is een bolwerk van nostalgie en gezelligheid waar we lief en leed mogen delen, rust vinden en moed opdoen om de uitdagingen van de boze buitenwereld te kunnen bolwerken.

Aan Rob en zijn team om hier de juiste sfeer voor te scheppen.
Het is hem toevertrouwd!
 


 

 




Bij 't Bolwerk met "Muzikale Vrienden" op 25 augustus 2024
 

 





 

 

 

 

 

 





UITSLAG RAADPLAATJE JUNI 2024



Het plaatje van de houten schutting leverde meer goede inzendingen op dan we hadden verwacht. De connectie met hout en planken was blijkbaar voldoende om op houthandel Denneboom te komen die jarenlang het straatbeeld bepaalde.



De uitgelote winnares heeft daarom al de fraaie set houten snijplanken in ontvangst mogen nemen…




 

 

 

 

 


Houthandel Denneboom aan de 2e Emmastraat rond  1960...
 


 

 

 

 

 





RAADPLAAT SEPTEMBER 2024



We zien een stel daken en iets van dienstbetoon van beton. Wie kan de combinatie maken en weet waar deze stond?

 
Als er een lichtje gaat branden stuur het dan in.
 We zien je puzzelresultaten graag  tegemoet bij;
 
 info@stefenfen.nl

 

 
Maar via de mail van Mini mag natuurlijk ook!

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

TOP

HOMEPAGE