HOGE THEE
Tringgg…
De schoolbel gaat, een schril geluid,
het is 4 uur, de school gaat uit,
opgewekt huppel ik op weg naar huis
over 5 minuutjes ben ik thuis.
Moeder staat al met de theepot klaar,
en vol bewondering kijk ik naar haar.
Ze houdt de pot heel ver omhoog,
het bruine vocht spettert met een boog,
in ’t gebloemde kopje op het blad,
het schoteltje krijgt ook een voetenbad.
Krijg er ook nog zo’n bruin koekje bij om te
slikken,
waarvan je eerst het mokkalaagje af ging
likken.
Als de theepot daarna onder de theemuts gaat,
trek ik m’n jas aan en ga buiten spelen in
de straat…
HIGH TEA
Tegenwoordig kunnen voor een gezellig
bijeenkomst bij vele horecagelegenheden terecht
om in een heerlijke en sfeervolle omgeving van
een High Tea te genieten.
Maar waar komt dit modeverschijnsel nou precies
vandaan….
De oorsprong van de
High Tea moeten we zoeken in
Engeland zo rond 1840.
De traditie bestaat nog steeds. Een deftige
dame, Anna die de 7e hertogin van Bedfort was,
kreeg op een middag tegen 16.00 uur honger.
Omdat ze niet kon wachten tot aan de
avondmaaltijd werd er speciaal voor haar een
lichte maaltijd bereidt met verschillende
theesoorten erbij. Deze gebeurtenis gaf de
aanzet tot het drinken van thee rond 16.00 uur.
Vele dames en heren van stand namen dit gedrag
over en werd het een nieuwe trend.
De Engelse thee is niet alleen een drank, maar
ook een lichte maaltijd waarbij allemaal lekkere
kleine gerechtjes genuttigd konden worden.
De Engelse HIGH TEA wordt traditioneel aan hoge
tafels (eettafels) geserveerd. Vandaar de naam
high tea. In Nederland wordt vaak de term ‘high
tea’ gebruikt, terwijl men eigenlijk de Engelse
‘afternoon tea’ bedoelt. De AFTERNOON TEA wordt
in Engeland daarentegen aan lage tafels
geserveerd.
Voor een paar uur samenzijn met leden van Oud-Enschede,
drink ik ook heel graag een kop gewone thee.
Met daarbij een
plak echte Tweantse kreant’nstoet,
het mag van mij vandaag maar volgende maand is
ook goed……