HOGE THEE...

 

 

 





 

 






HOGE THEE


Tringgg…
De schoolbel gaat, een schril geluid,
het is 4 uur, de school gaat uit,
opgewekt huppel ik op weg naar huis    
over 5 minuutjes ben ik thuis.
Moeder staat al met de theepot klaar,
en vol bewondering kijk ik naar haar.
Ze houdt de pot heel ver omhoog,
het bruine vocht spettert met een boog,
in ’t gebloemde kopje op het blad,
het schoteltje krijgt ook een voetenbad.
Krijg er ook nog zo’n bruin koekje bij om te slikken,
waarvan je eerst het mokkalaagje af ging likken.
Als de theepot daarna onder de theemuts gaat,
trek ik m’n jas aan en ga buiten spelen in de straat…




HIGH TEA
Tegenwoordig kunnen voor een gezellig bijeenkomst bij vele horecagelegenheden terecht om in een heerlijke en sfeervolle omgeving van een High Tea te genieten.
Maar waar komt dit modeverschijnsel nou precies vandaan….
De oorsprong van de High Tea moeten we zoeken in Engeland zo rond 1840.
De traditie bestaat nog steeds. Een deftige dame, Anna die de 7e hertogin van Bedfort was, kreeg op een middag tegen 16.00 uur honger. Omdat ze niet kon wachten tot aan de avondmaaltijd werd er speciaal voor haar een lichte maaltijd bereidt met verschillende theesoorten erbij. Deze gebeurtenis gaf de aanzet tot het drinken van thee rond 16.00 uur. Vele dames en heren van stand namen dit gedrag over en werd het een nieuwe trend.
De Engelse thee is niet alleen een drank, maar ook een lichte maaltijd waarbij allemaal lekkere kleine gerechtjes genuttigd konden worden.
De Engelse HIGH TEA wordt traditioneel aan hoge tafels (eettafels) geserveerd. Vandaar de naam high tea. In Nederland wordt vaak de term ‘high tea’ gebruikt, terwijl men eigenlijk de Engelse ‘afternoon tea’ bedoelt. De AFTERNOON TEA wordt in Engeland daarentegen aan lage tafels geserveerd.


Voor een paar uur samenzijn met leden van Oud-Enschede,
drink ik ook heel graag een kop gewone thee.

Met daarbij een plak echte Tweantse kreant’nstoet,
het mag van mij vandaag maar volgende maand is ook goed……