TER WALVISCHVAART

 

 

 



Schoolplaat van Cornelis Jetses met 'Ter Walvisvaart'....
 

 





TER WALVISCHVAART 
Toen ik van mijn zesde tot mijn twaalfde de Stevenfenneschool bezocht om mij voor te bereiden op de grote boze wereld, hingen ze nog wel aan de muur maar alleen als wandversiering. Zo af en toe werd er een les mee verduidelijkt maar naar mijn gevoel veel te weinig. Prachtig vond ik ze de schoolplaten van Jetses en Koekkoek. Tijdens saaie lessen over onregelmatige werkwoorden of de grootst gemene deler, kon je er zo zalig bij wegdromen en in de wereld van de plaat terechtkomen.
Zoals deze die “ter Walsvischvaart” heet en de jacht op walvissen bij Spitsbergen en Groenland weergeeft. Ik vond het toen al vreselijk voor de walvis die voor onze kinderogen werd afgeslacht en net goed van die dappere ijsbeer die namens het dierenrijk iets terug deed, maar het uiteindelijk ook met de dood moest bekopen.
In 1613 begon men vanuit Holland met de walvisvaart. Op het eilandje Amsterdam bij Spitsbergen werd de nederzetting Smeerenburg gesticht waar de gevangen walvissen tot traan werden verwerkt.
Traan werd o.a. verwerkt tot smeermiddel, lampolie en bestanddeel voor stopverf, de botten werden gebruikt als hekwerk, wrijfpalen voor het vee of hakblok. Ook in de baleinen (zeeftanden) zat handel, er werden messenheften, rijzwepen en snuisterijen van gemaakt en natuurlijk versteviging voor moeders korset… Het uitroeien van de Groenlandse walvis was zo massaal dat ze al in 1670 bij Spitsbergen nauwelijks meer voorkwamen en men naar andere wateren moest uitwijken.
Het bleek geen commercieel succes en in 1873 hield men er dan ook mee op.
         
Na de Tweede Wereldoorlog voer men door gebrek aan grondstoffen toch weer op walvisvaart.
De Willem Barendsz I en II waren Nederlandse walvisfabrieksschepen die van 1946 tot 1964 op jacht gingen. Toen kwam men er in de wereld plotseling achter dat ook walvissenpopulatie niet oneindig is en werden er zware beperkingen opgelegd waardoor Nederland er mee stopte…
Waarom dit verhaal bij Oud Enschede zullen jullie je afvragen. Welnu ik las een aardig stukje uit de twintiger jaren van J.J. van Deinse waarin hij vertelt dat er zo rond 1800 een man uit Lonneker regelmatig ter walvisvaart naar Groenland ging. Dat was in die tijd wel heel bijzonder voor iemand uit Twente zover van de zee gelegen. Hij woonde aan de Kuipersdijk in een boerderij die als wönner bij het oude erve Lippinkhof had gehoord. Het boerenplaatsje droeg de toepasselijke naam “Groenland” en ook de naast gelegen roggeakker werd “Groenlandbree” genoemd. Het moet een kleurrijke figuur zijn geweest die als hij het weer voelde kriebelen en de zee hem riep, zijn knapzak pakte en te voet naar Amsterdam vertrok om zich in te schepen. Het kon natuurlijk ook zijn dat zijn geld op was. Het zware en levensgevaarlijke werk, onder erbarmelijke omstandigheden en ver van huis, moet voor die tijd goed hebben betaald.
Zijn noabers keken reikhalzend uit naar zijn terugkomst want in die tijd zonder media bracht zo’n wereldreiziger natuurlijk tal van verhalen en nieuwtjes mee die hij op de lange koude winteravonden om het open vuur, onder een stevig glas en een Goudse “piep toeback” met zijn gretige toehoorders deelde. Dat men aan zijn lippen hing, bleek wel uit het feit dat jaren nadien noabers die nog nooit de zee hadden gezien, uitvoerig konden vertellen hoe de walvisvangst in z’n werk ging.
Aan de Wilhelminastraat, toen nog de Heurne, moeten voor de grote brand van 1862 nog twee reusachtige walviskaken als tuinpoort hebben gediend. Of onze walvisvaarder daarvoor had gezorgd, vertelt de historie niet. Evenmin weten we hoe zijn naam was en hoe het met hem afliep. Is hij tijdens een laatste reis door een ijsbeer verslonden, jammerlijk verdronken of toch na een avontuurlijk leven, oud en der dagen zat, vredig ingeslapen in de bedstee van het Groenland?
Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar gegevens en afbeeldingen van erve Groenland.
Jammer genoeg zonder veel resultaat.
In 1910 stond de boerderij te koop. Ze was toen eigendom van de familie Robers die er naast het boerenbedrijf ook een wasserij en blekerij uitbaatte. De verkoop zal niet zijn doorgegaan want uit de advertentie verderop blijkt dat de wasserij van de weduwe Robers er in de jaren twintig nog was gevestigd. Het pand had huisnummer Kuipersdijk 3 C 57 in Lonneker. Dat moet dus even over de grens met Enschede zijn geweest die net onder de Varviksingel doorliep en ter hoogte van de Gaskrim……..Op Park Stokhorst ligt een straatje of woonerfje dat Groenlandhorst heet, volgens het Enschedese straatnamenboekje genoemd naar het oude erve Groenland, de woning van de Lonneker walvisvaarder…..


 

 



Schoolplaat Cornelis Jetses  met waslvisvangst...
 

 



Schilderij van Abraham Storck met 'Walvisvangst'...