WISSINK'S MÖL
 


 

 





 

 





WISSINK’S MÖL
Op vrijdag 2 november 2018 bezochten we met jaargang 1945 van de Stevenfenneschool tijdens onze jaarlijkse reünie de Wissink’s öl in Usselo. Onder de deskundige leiding van de molenaar, ook een oud-leerling van onze school werden we ingewijd in de geschiedenis en de werking van deze “oale stenderkast”. Het was voor de meeste van ons een mooi weerzien met de oude molen waarmee we als kind tijdens de fietstochtjes op zondag met vader en moeder naar Buurse al kennis maakten.
Ook toen al vond ik de plek van de molen midden op de hei vreemd. We kwamen er vaak maar de wieken draaiden nooit terwijl de voor ons kinderen uitnodigende trap naar boven geheel was omwikkeld met prikkeldraad om vandalisme te voorkomen.
De molen die in 1802 door de boer van het nabij gelegen erve Wissink werd gebouwd voorzag in die tijd in de behoefte van de boeren uit de marke Usselo voor het laten malen van hun graan.
Tot 1920 hield men het vol toen werd de concurrentie van de motorisch aangedreven molens die geen wind nodig hadden te groot. De Wissinksmöl stond op het punt te worden gesloopt toen J.J. van Deinse ingreep en de hulp inriep van J.B. van Heek die op het Zonnebeek woonde. Deze kocht de molen en liet hem in 1921 verplaatsen naar het Buurserzand als attractie en onderdeel van een te stichten openluchtmuseum. Omdat van Heek vroeg overleed, kwam het er niet van en werd het Buurserzand met molen aan Natuurmonumenten geschonken. De onbeschermde plek heeft de molen die nooit meer maalde geen goed gedaan. Ondanks enkele restauraties ging de conditie sterk achteruit en overwoog Natuurmonumenten de molen die inmiddels wel een rijksmonument was geworden, af te breken…….. Dit gebeurde dan ook in 1972 nadat tijdens een hevige storm de molen op hol sloeg en er door de wrijving brand dreigde te ontstaan die door snel ingrijpen van de brandweer op het nippertje kon worden voorkomen. De onderdelen werden elders opgeslagen.
Nu de molen er niet meer was en men hem ging missen, ontstond er een touwtrekken tussen diverse partijen waaronder de gemeente Haaksbergen om de molen in beheer te krijgen en weer een mooie plek te geven. Het duurde tot 1981 toen Usselo de strijd uiteindelijk won en de Wissinksmöl op de oude fundamenten waar hij ooit had gestaan binnen één dag door een gespecialiseerd molenbedrijf weer werd opgebouwd……
En nu stonden wij als babyboomers, na in de molenschuur tijdens een filmpje van de wederopbouw genoten te hebben van koffie met appeltaart, onder aan de steile trap die toegang gaf tot het binnenste van de drie verdiepingen tellende molen. Terwijl de wieken speciaal ter gelegenheid van ons bezoek draaiden, ging eindelijk onze kinderwens van 65 jaar geleden tot het beklimmen van de trap in vervulling en konden we kennis nemen van de eikenhouten ingewanden van de möl en het functioneren daarvan…..Het was zeer de moeite waard..
Terug op aarde leek het even of er opnamen werden gemaakt voor “Tussen kunst en kitsch” toen een van de klasgenoten een op zolder gevonden krijttekening uit 1919 van de molen liet zien. Enthousiast bogen deskundigen en fotografen zich over het bijna 100 jaar oude kunstwerkje dat ik hierbij voor de liefhebbers heb afgedrukt. Tot een waardebepaling kwam het tot teleurstelling van de eigenaar niet en in de molenschuur die vol hing met foto’s en tekeningen, was geen plekje meer vrij.
Het was een bijzondere belevenis in het oude Össel aan de voet van de Es die ik iedereen met enig historisch besef en belangstelling voor oude technieken kan aanbevelen….

Kijk voor meer op de website van de Wissink’s Möl..



 

 




De molenaar geeft uitleg over de werking van de molen....